Help! Mijn Ouder heeft mijn bankrekening leeggehaald: wat nu?

Het kan schrikken zijn als je ontdekt dat je ouder je bankrekening heeft leeggehaald. Helaas komt dit vaker voor dan je denkt. Maar geen zorgen, er zijn stappen die je kunt nemen om deze situatie aan te pakken en jezelf te beschermen.

Help! Mijn Ouder heeft mijn bankrekening leeggehaald: wat nu?

Wat zijn je rechten?

Als minderjarige heb je bepaalde rechten, ook als het gaat om je bankrekening. Het is niet zomaar toegestaan voor een ouder om zonder jouw toestemming je rekening leeg te halen.

Wat kun je doen?

Als je nog minderjarig bent:

  • Praat met de andere ouder of voogd: Vertel wat er gebeurd is. Zij kunnen de ouder die het geld heeft opgenomen aanspreken. Als praten niet helpt, kan de andere ouder een juridische procedure starten. Jouw ouder heeft daar geen advocaat voor nodig omdat dit een procedure bij de kantonrechter is, maar het kan wel fijn zijn als extra steun.

 

  • Als jouw beide ouders opnamen van jouw rekening hebben gedaan en het belang van jou daarmee niet gelijk is aan die van jouw ouders, kan er door de rechtbank een bijzondere curator worden benoemd. Je kan een brief schrijven naar de rechtbank en vragen om een bijzondere curator te benoemen (het sturen van een brief wordt de informele rechtsingang genoemd). Een bijzondere curator is iemand die opkomt voor jouw belangen. Deze kan vervolgens jouw ouders aanschrijven en eventueel procederen. Voor meer informatie over de bijzondere curator en over de informele rechtsingang, kun je in mijn andere blog lezen op onze website.

Als je 18 jaar of ouder bent:

Als je meerderjarig bent, kan je zelfstandig een procedure starten tegen jouw ouder(s). Je schrijft je ouders dan eerst een brief waarin je vraagt om je geld terug te storten. Lukt het niet om daar uit te komen, dan kan je een procedure starten. In principe is dat een procedure bij de kantonrechter. Daarvoor heb je geen advocaat nodig, maar het kan wel fijn zijn als extra steun.

Emotionele impact

Het kan zwaar zijn om tegen je ouder in te gaan en tegen hen te procederen. Als je er nog niet klaar voor bent, kun je ervoor zorgen dat je later nog een procedure kunt starten door de verjaringstermijn te stoppen. Dat wordt stuiten van de verjaringstermijn genoemd. Hier worden voorwaarden aan gesteld. Als slechts één van jouw ouders het geld heeft onttrokken, dan zou je kunnen overwegen om de andere ouder te machtigen om dit voor jou te regelen.

Conclusie

Er zijn dus verschillende manieren om actie te ondernemen als je ouder je bankrekening leeggehaald heeft. Voor specifiek advies over jouw situatie kun je altijd contact opnemen met ons kantoor. We staan klaar om je te helpen!

 

Laura Warbroek

claassenadvocaten

“Soms net dat ietsje meer doen dan dat er van je verwacht wordt!”

Iedere woensdag

Kosteloos ontslagspreekuur

Voor werknemers

Iedere donderdag

Kosteloos scheidingsspreekuur

Voor iedereen

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten