Kinderen en het Rechtssysteem

In Nederland kunnen kinderen meedoen en meepraten in rechtszaken die over hen gaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je ouders gaan scheiden, als er nieuwe afspraken gemaakt worden over wanneer je bij wie bent, of als je te maken hebt met jeugdzorg. Als je 12 jaar of ouder bent, word je altijd gehoord door de rechter. Soms luisteren rechters ook naar jongere kinderen.

Kinderen en het Rechtssysteem

Het betekent niet dat jij de beslissingen maakt, maar jouw mening is belangrijk en wordt meegenomen in de beslissing van de rechter. Het is belangrijk dat je niet het gevoel krijgt dat je moet kiezen tussen je ouders.

Je kunt ook een brief schrijven aan de rechter om te vertellen wat je vindt. Dit kan bijvoorbeeld als je meer contact wilt met je opa of oma, of als jouw mening anders is dan die van je ouders. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen dit zelf doen. Jongere kinderen kunnen samen met hun ouders of voogd een brief schrijven.

Soms is een situatie heel ingewikkeld en kan de rechter een bijzondere curator aanstellen om speciaal voor jou op te komen. Deze persoon is er om jou te helpen en ervoor te zorgen dat jouw stem wordt gehoord in de rechtszaak.

Mocht je nog vragen hebben, dan mag je zeker contact met ons opnemen.

Laura Warbroek

Laura Warbroek

Laura Warbroek is een eigentijdse familierechtadvocaat bij Claassen Advocaten, die zich vol enthousiasme inzet voor ‘moderne’ onderwerpen binnen het familierecht.Laura gelooft in de kracht van maatwerk in elke situatie. Haar benadering is gebaseerd op het feit dat elke persoon en elk gezin uniek is. Ze kijkt niet alleen naar het juridische vraagstuk, maar richt zich ook op de mensen erachter. In haar praktijk is alles bespreekbaar, zij heeft daarover geen oordeel. Of het nu gaat om het vormgeven van een nieuwe identiteit, het modern vormgeven van ouderschap of het betrekken van huisdieren in echtscheidingszaken, Laura begeleidt haar cliënten naar een juridische realiteit die recht doet aan wie zij zijn en wat voor hen belangrijk is.

Iedere woensdag

Kosteloos ontslagspreekuur

Voor werknemers

Iedere donderdag

Kosteloos scheidingsspreekuur

Voor iedereen

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten