Het (beneficiair) aanvaarden of verwerpen van de erfenis
Is er door een familielid een erfenis nagelaten? U kunt deze aanvaarden of verwerpen. Kiest u ervoor om de erfenis zuiver te aanvaarden, dan heeft u recht op alle bezittingen van de overledene, maar u bent ook verantwoordelijk voor de schulden. Kiest u ervoor om de nalatenschap beneficiair te aanvaarden, dan bent u als erfgenaam niet verplicht om een schuld van nalatenschap uit eigen vermogen te voldoen. Echter, u mag ook niets van de bezittingen hebben totdat alle schulden zijn betaald.
De verdeling van de erfenis en bijkomende conflicten
Heeft u de erfenis aanvaard? Dan gaat u als erfgenaam samen met de andere erfgenamen over tot het verdelen van het nalatenschap. In het testament staat wie welk deel krijgt en als er geen testament is, bepaalt de wet de verdeling. Over de verdeling van de spullen en het geld op de bankrekening moeten alle erfgenamen het met elkaar eens zijn. Dat geeft nog wel eens conflicten. Komt u er niet uit bij het verdelen van het nalatenschap? Vraag onze erfrechtspecialisten dan om u te helpen.
Onterving en het opeisen van de legitieme portie
Wilt u een beroep doen op uw legitieme portie? Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een onterving? U heeft als kind recht op een deel van de waarde van de nalatenschap, niet op bepaalde goederen. Het berekenen van de hoogte van uw legitieme portie, is erg technisch. Daarom helpen onze erfrechtadvocaten u hier graag bij. Ze kunnen u daarnaast helpen bij het opeisen van de legitieme portie.