De andere ouder heeft geld spaargeld van ons kind opgenomen, wat nu?

Ouders sparen in de periode dat zij nog samen zijn vaak vermogen voor hun minderjarige kinderen op een bankrekening voor het kind. Wat nu als één van de ouders na de scheiding een deel van het gespaarde geld van het kind opneemt?  Dat kan een reactie zijn op de situatie die een ouder graag anders zou zien, maar het kan ook zo zijn dat de andere ouder gewoonweg niet weet wat de regels zijn over het geld dat voor het kind is gespaard. In deze blog leg ik uit welke regels er gelden en wat je hieraan als ouder kan doen.

De andere ouder heeft geld spaargeld van ons kind opgenomen, wat nu?

Bewind over het vermogen van een minderjarig kind

Als ouders met gezag hebben jullie rechten, maar ook verplichtingen. Het ouderlijk gezag brengt onder andere met zich mee dat jullie het bewind voeren over het vermogen van jullie kind. Na scheiding blijven de ouders in principe belast met het gezamenlijk ouderlijk gezag en daarmee blijven zij ook na de scheiding verantwoordelijk voor het bewind. Als er maar één ouder is met gezag, dan wordt door die ouder het bewind over het vermogen van het kind gevoerd. Daarop bestaan uitzonderingen, bijvoorbeeld als er een gift uit erfenis is en in het testament door de erflater is bepaald dat over dat stukje vermogen het bewind door iemand anders wordt gevoerd.

De ouders met gezag moeten het bewind over het vermogen van hun kind als ‘goede bewindvoerders’ voeren. Bij slecht bewind zijn zij in principe voor de schade aansprakelijk. Daarop bestaan uitzonderingen/nuances.

Uit rechtspraak volgt in ieder geval dat wordt gekeken of het kind als rechthebbende van het saldo kan worden aangemerkt en of de stortingen daarop als schenkingen worden beschouwd. Hierbij kan door de rechter onder andere worden gekeken naar de vraag of de rekening en het saldo daarop destijds, in de verdeling die plaatsvond (in het kader van de scheiding), is betrokken. Als deze daarin niet is betrokken, dan hebben ouders op dat moment kennelijk gevonden dat het geld van hun kind was. In dat geval ligt het voor de hand om als vertrekpunt te nemen dat alles wat daarna ten behoeve van het kind op die rekening is gespaard, ook van het kind is.

Het maakt voor beantwoording van de vraag wie rechthebbende van het saldo is niet uit wie de rekening heeft gevoed. Ook het feit dat er intussen misschien geen contact meer is tussen de desbetreffende ouder en het kind, maakt dat niet anders. Aan het ontbreken van contact kan niet het recht ontleend worden om geschonken bedragen terug te nemen.

Actie ondernemen

Als je erachter komt dat de andere ouder met gezag geld van de rekening van jullie nog minderjarige kind heeft onttrokken/opgenomen zonder jouw toestemming, dan zijn er stappen die je voor je kind kan nemen. Je kan de andere ouder eerst hierop aanspreken. Wellicht is de andere ouder niet bekend met de regels en is een simpele uitleg voldoende om ervoor te zorgen dat het geld wordt teruggestort. Als dat niet het geval is en jullie kind is nog minderjarig, dan kan jij, als wettelijk vertegenwoordiger van jullie kind, een procedure starten bij de kantonrechter voor het kind om het geld terug te vorderen. Daarvoor heb je niet verplicht een advocaat nodig, maar het kan wel fijn zijn om ook dan door een advocaat ondersteund te worden.

Als je kind meerderjarig is, dan moet hij dat in principe zelf regelen.

Voor kinderen verwijzen we naar het andere artikel op onze website Help! Mijn Ouder heeft mijn bankrekening leeggehaald: wat nu?.

Wel zou jullie kind jou kunnen machtigen om dit voor hem/haar te regelen.

Conclusie

Kortom, het opnemen van spaargeld van jullie kind mag niet zomaar. Wil je naar aanleiding van deze blog meer weten over de stappen die je kan ondernemen?

Aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze familierecht advocaten.

Laura Warbroek

Laura Warbroek is een eigentijdse familierechtadvocaat bij Claassen Advocaten, die zich vol enthousiasme inzet voor ‘moderne’ onderwerpen binnen het familierecht.Laura gelooft in de kracht van maatwerk in elke situatie. Haar benadering is gebaseerd op het feit dat elke persoon en elk gezin uniek is. Ze kijkt niet alleen naar het juridische vraagstuk, maar richt zich ook op de mensen erachter. In haar praktijk is alles bespreekbaar, zij heeft daarover geen oordeel. Of het nu gaat om het vormgeven van een nieuwe identiteit, het modern vormgeven van ouderschap of het betrekken van huisdieren in echtscheidingszaken, Laura begeleidt haar cliënten naar een juridische realiteit die recht doet aan wie zij zijn en wat voor hen belangrijk is.

Iedere woensdag

Kosteloos ontslagspreekuur

Voor werknemers

Iedere donderdag

Kosteloos scheidingsspreekuur

Voor iedereen

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten