Het komt voor dat echtgenoten nadat zij de wens hebben uitgesproken te gaan scheiden, zich verzoenen. Soms gebeurt dit doordat zij voor het eerst weer een goed gesprek voeren met elkaar of toch relatietherapie nog een kans geven. Andere stellen komen door de gesprekken aan de mediationtafel tot de conclusie dat de koek toch nog niet op is en het huwelijk nog een kans verdient. Het is veelal een kwestie van eens echt luisteren naar elkaar.
Stoppen met scheiden
Recent vroeg een cliënt mij of de echtscheiding on hold kon worden gezet omdat de echtgenoten hun huwelijk nog een kans wilden geven. Wel bestond bij beide echtgenoten de wens om bepaalde vermogensbestanddelen aan de een te geven en weer andere bestanddelen aan de andere echtgenoot. ‘Hoe kunnen we dat regelen?’
Als echtgenoten getrouwd zijn en afspraken willen maken over vermogensrechtelijke bestanddelen, die afwijken van de standaard wettelijke regeling, dan zijn zij in Nederland verplicht bij de notaris huwelijkse voorwaarden op te maken. Zonder deze formele akte zijn dergelijke afspraken niet rechtsgeldig. Aan mijn client gaf ik dan ook terug dat als zij gehuwd wil blijven, een bezoek moet worden gebracht aan de notaris. In dit geval bestonden er al huwelijkse voorwaarden waarvan zij wilden afwijken. Ook dan ligt er een taak voor de notaris. De notaris wijzigt, uiteraard na gesprekken met de echtgenoten, die vervolgens met hen nieuwe huwelijkse voorwaarden opmaakt.
Cliënt kan er echter ook voor kiezen van tafel en bed te scheiden. Een scheiding van tafel en bed houdt in dat de echtgenoten niet langer samenwonen en dat hun vermogensrechtelijke gemeenschap wordt verdeeld, maar het huwelijk blijft bestaan. Dit kan belangrijk zijn voor echtparen die om religieuze of levensbeschouwelijke redenen niet willen scheiden, maar wel apart willen leven. Of in het geval van deze cliënt, gehuwd willen blijven maar een verdeling van diverse vermogensbestanddelen willen bewerkstelligen.
Een scheiding van tafel en bed kan echter wel alleen door de rechter worden uitgesproken en wordt verzocht op dezelfde grond en op dezelfde wijze als een echtscheiding, namelijk op grond van duurzame ontwrichting van het huwelijk. Een belangrijk verschil met echtscheiding is dat bij een scheiding van tafel en bed het huwelijk blijft bestaan, wat betekent dat bepaalde rechten en plichten die verbonden zijn aan het huwelijk, zoals het recht op partnerpensioen, blijven bestaan. Echter, de echtgenoten zijn niet langer elkaars erfgenaam bij versterf en worden fiscaal als ongehuwd beschouwd. Als één van de echtgenoten niet langer de wens heeft om het huwelijk voort te zetten, kan de scheiding van tafel en bed worden omgezet in een echtscheiding.
To be continued..