Wanneer is er sprake van ouderlijk gezag?
Volgens de Nederlandse wetgeving staan alle minderjarigen onder gezag. Wie er exact gezag over het kind heeft, heeft onder andere te maken met de burgerlijke staat van de ouders. Kortom, of zij getrouwd of als partners geregistreerd staan of niet.
Ouderlijk gezag bij getrouwde of geregistreerde partners
Bij getrouwde of geregistreerde partners is er sprake van ouderlijk gezag over kinderen die binnen het huwelijk geboren zijn en kinderen die ervoor al door de man erkend zijn. Geregistreerde partners hebben gezag over de kinderen die binnen het geregistreerd partnerschap geboren zijn, op voorwaarde dat de vader de kinderen erkend heeft. Bij kinderen die voor het geregistreerd partnerschap geboren zijn en door de vader zijn erkend, kan er gezamenlijk gezag aangevraagd worden.
Ouderlijk gezag bij ongetrouwde en ongeregistreerde partners
Als de ouders niet getrouwd of geregistreerd zijn, dan heeft alleen de moeder het ouderlijk gezag. Als de vader ook het gezag wil over de kinderen, zal hij ze moeten erkennen en een verzoek voor gezag indienen bij de rechtbank, samen met de moeder. Treden de ouders na de geboorte van het kind in het huwelijk, dan krijgt de vader ook gezag als hij het kind erkend heeft. Bij een geregistreerd partnerschap is dat ook zo. (art 1:253aa BW)
Ouderlijk gezag bij scheiding of ontbonden partnerschap
Na een scheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap blijven beide ouders gezag houden en hebben ze juridisch gezien de verantwoordelijkheid om voor hun kinderen te zorgen.