Automatisch gezag bij erkenning

Het is al jaren geleden dat ik op de rechtbank de anekdote hoorde van de vader die op de vraag van de rechter “of hij het gezag uitoefende over het minderjarige kind” antwoordde dat dit zo was, “want het kind luistert erg goed naar hem.

Automatisch gezag bij erkenning

Op zich een correct antwoord, want in de volksmond zal ‘gezag’ vaak geassocieerd worden met ‘gehoorzaamheid’. Alleen dit was niet wat de rechter bedoelde.

De rechter doelde op het ‘ouderlijk gezag’.

Als vader krijg je het ouderlijk gezag vaak van rechtswege (en dus vanzelf).

Bijvoorbeeld als je als vader van het kind getrouwd bent met de moeder van het kind op het moment dat het kind geboren wordt.

Of als je op dat moment de geregistreerd partner bent van de moeder van het kind.

Ook als het kind al voor het huwelijk of het geregistreerd partnerschap is geboren, krijg je als vader automatisch het gezag over het kind. Tenminste als je het kind voor het huwelijk hebt erkend en je daarna met de moeder trouwt of een geregistreerd partnerschap met haar aangaat.

Heb je het kind niet erkend en was je niet met de moeder getrouwd op het moment dat het kind geboren werd, krijg je als vader dus niet automatisch het gezag over het kind.

Hier moet je dan wat extra’s voor doen.

Tot 1 januari 2023 moest je dan als vader eerst het kind erkennen. Dit kan gelijktijdig met het aangeven van de geboorte van het kind. Moeder moet hier wel toestemming voor verlenen, hetgeen schriftelijk kan.

Daarna kan je dan samen met de moeder het gezag aanvragen bij de rechtbank. De rechtbank heeft daar een speciaal formulier voor. Als je dit samen met moeder invult en aan de rechtbank toezend, wordt het gezag geregistreerd en oefen jij als vader ook het gezag uit.

Wil moeder niet meewerken aan het invullen van dit formulier, dan kan je de rechter vragen om jou ook te belasten met het gezag. Hiervoor moet je dan wel een gerechtelijke procedure beginnen.

Automatisch gezag bij erkenning makkelijker vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 is het makkelijker om het gezag te krijgen.

Vanaf deze datum krijg je als vader namelijk automatisch het gezag als je het kind erkent.

Je hoeft dus niet meer apart een formulier in te vullen of naar de rechtbank om, na erkenning, het gezag over jouw kind te krijgen.

Erken je jouw kind op of na 1 januari 2023, dan krijg je daar van rechtswege (en dus automatisch) het gezag bij.

Ben jij niet getrouwd met de moeder van jouw kind en zijn jullie ook geen geregistreerd partners van elkaar en wil je weten of jij het ouderlijk gezag over jouw kind uitoefent, neem dan gerust contact met mij op. We kijken dan samen of jij het gezag uitoefent of wat je daarvoor moet ondernemen om het gezag uit te mogen oefenen.

Wil je weten wat het uitoefenen van het ouderlijk gezag inhoudt, houdt dan mijn columns in de gaten. In een latere column ga ik hier verder op in.

Heeft u vragen hierover? Claassen Advocaten adviseert u hier graag over? Aarzel niet en neem contact op met een van onze familierecht specialisten voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Chantal Lemmens

Chantal Lemmens, advocaat bij Claassen Advocaten, is gespecialiseerd in echtscheidings- en erfrechtzaken. Met vastberadenheid en een sportieve instelling streeft ze naar de beste oplossingen voor haar cliënten, zowel juridisch als emotioneel. Ze hecht waarde aan een benadering, waarbij menselijkheid centraal staat. Chantal gelooft in respect voor haar cliënten, en ze zet zich in voor open communicatie en duidelijkheid. Haar doel is om samen met haar cliënten een bevredigende en duurzame oplossing te vinden, waarmee ze verder kunnen in het leven.

Iedere woensdag

Kosteloos ontslagspreekuur

Voor werknemers

Iedere donderdag

Kosteloos scheidingsspreekuur

Voor iedereen

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten