Wetsvoorstel om van kredietregistratie een wettelijke taak te maken

Minister Kaag wil meer greep op de registratie van schulden en kredieten van Nederlanders. Om deze reden heeft minister Kaag een nieuw wetsvoorstel om van kredietregistratie een wettelijke taak te maken aangekondigd.

Wetsvoorstel om van kredietregistratie een wettelijke taak te maken

Bovenvermeld wetsvoorstel regelt meer publieke waarborgen voor gegevensverwerking bij kredietregistratie en regelt welke overeenkomsten worden geregistreerd. De vraag is echter of dat de rechten van consumenten ook door het wetsvoorstel beter worden beschermd.

Op dit moment weigeren financiële instellingen meestal het verzoek om de kredietregistratie te verwijderen en stellen de financiële instellingen dat de consument maar dient te gaan procederen. Dit terwijl het duidelijk is dat het belang van de consument dient te prevaleren boven het belang van de financiële dienstverlener en de samenlevering.

Daarnaast zijn er ook financiële dienstverleners welke de kredietregistratie als een straf voor de consument zien. Hiervoor is echter de kredietregistratie niet bedoeld. Het doel van het BKR, welke de kredietregistratie uitvoert, is dat we in Nederland zoveel mogelijkheid consumenten met een gezond financieel huishouden hebben en zo weinig mogelijk consumenten met problematische schulden. Het straffen van consumenten hoort hier niet bij.

Heeft u een vraag omtrent een BKR-kredietregistratie of vragen omtrent de te volgen procedures? Claassen Advocaten adviseert u graag over uw positie en komt zo nodig voor u in actie. Aarzel niet en neem contact op met een van onze ondernemingsrecht specialisten voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Rik Sieben

Iedere woensdag

Kosteloos ontslagspreekuur

Voor werknemers

Iedere donderdag

Kosteloos scheidingsspreekuur

Voor iedereen

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten