Kinderalimentatie

Kinderalimentatie

Heeft u kinderen en besluit u om uit elkaar te gaan? De (financiële) verplichting om voor de kinderen te zorgen, blijft altijd bestaan. Wanneer twee ouders besluiten om een scheiding in gang te zetten, dan is er in de meeste gevallen één ouder die recht heeft op kinderalimentatie. Claassen Advocaten helpt u bij het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie en het vastleggen van nog meer afspraken over de kinderen in een ouderschapsplan. Wij werken hierbij samen met een pedagoog mediator die gespecialiseerd is in kinderen en opvoedingssituaties.

Gratis kennismakingsgesprek

Nova

Hoogte kinderalimentatie vaststellen

Kinderalimentatie is bedoeld om te voorzien in de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen. De hoogte van de kinderalimentatie hangt behalve van de hoogte van ieders inkomen ook af van de omgangsregeling en de kosten die de ouder voor die zorg maakt. De alimentatie is lager bij meer omgang en hoger bij minder omgang met het kind. Claassen Advocaten helpt u om de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen.

Gratis kennismakingsgesprek

Kinderalimentatie

Wanneer is kinderalimentatie aan de orde?

Wanneer twee ouders met minderjarige kinderen gaan scheiden, dan moet er bijna altijd kinderalimentatie betaald worden door één van de ouders. U kunt kinderalimentatie vragen als uw ex-partner juridisch ouder is. Dat wil zeggen dat uw kind wettelijk erkend is door uw ex-partner.

Welke ouder heeft recht op kinderalimentatie?

Vaak wonen de kinderen na de scheiding het grootste deel van de tijd bij één ouder. Dit wordt de verzorgende ouder genoemd. Met de niet-verzorgende ouder is er een omgangsregeling van kracht. Deze ouder is verplicht om financieel bij te dragen aan het levensonderhoud van de kinderen. Dit wordt kinderalimentatie genoemd. Er is sprake van kinderalimentatie als het kind onvoldoende inkomsten heeft om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien. Dit is bij minderjarige kinderen eigenlijk bijna altijd het geval.

Kinderalimentatie na meerderjarigheid

Een kind heeft recht op kinderalimentatie tot zijn 21e jaar. Vanaf het moment dat het kind meerderjarig wordt is de alimentatie een bijdrage in de kosten van studie en levensonderhoud. De kinderalimentatie moet dan aan het kind zelf worden betaald. Als een kind niet studeert maar door werken volledig in eigen levensonderhoud kan voorzien, is er geen recht meer op kinderalimentatie.

Afspraken over kinderalimentatie in het ouderschapsplan

Wanneer u getrouwd bent en wilt scheiden, dan bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin is de kinderalimentatie opgenomen. Er wordt in het ouderschapsplan vastgelegd hoe hoog de kinderalimentatie wordt of dat er een kinderrekening gebruikt wordt voor de kosten van de kinderen. In het ouderschapsplan komen nog meer zaken met betrekking tot de kinderen aan bod. De afspraken over kinderalimentatie maakt u bij Claassen Advocaten samen met een pedagoog mediator, onder leiding van een advocaat mediator.

Afspraken vast laten leggen door de rechter

Wanneer u samen met uw partner afspraken maakt over kinderalimentatie, dan komen deze afspraken in het ouderschapsplan te staan. De afspraken uit het ouderschapsplan moeten voorgelegd worden aan de rechter. Anders kunnen er geen rechten aan ontleend worden. Wanneer u er samen met uw partner en de mediator helemaal niet uitkomt op het gebied van kinderalimentatie, dan wordt de rechter ook gevraagd om de afspraken over kinderalimentatie te bepalen.

Claassen advocaten helpt u

Zoekt u een fijne partij die u helpt bij het maken van een ouderschapsplan? Een advocaat personen- en familierecht Claassen Advocaten helpt u bij het vastleggen van afspraken met betrekking tot de kinderen en de kinderalimentatie.

Gratis kennismakingsgesprek

Wij stellen aan u voor

Onze gespecialiseerde advocaten

 

Charlotte van Beukering-MichielsenSacha Ruijs-Kreté

 

 

 

Annemarie BroersLaura Warbroek

Leg uw vraag aan ons voor

Wij geven binnen 1 werkdag reactie

Neem contact op

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag

08:45 -17:15

Bezoekadres

Vondellaan 12
5611 NX Eindhoven

Postbus 831
5600 AV Eindhoven
Route

Claassen Advocaten