Ouderschapsplan

Een ouderschapsplan opstellen

Wanneer u een ouderschapsplan laat opstellen door een van de advocaten-scheidingsmediators van Claassen Advocaten, doet u dit samen met de pedagoog mediator (Cadencia.nl). Wij werken samen met een pedagoog mediator, omdat zij gespecialiseerd is in kinderen en opvoedingssituaties. Met haar maakt u een ouderschapsplan dat niet standaard is maar specifiek is ingericht op uw situatie en dat gaat over uw kinderen. Uw kinderen kunnen in een gesprek met de pedagoog mediator ook hun stem laten horen. Als dat gebeurt door een dergelijke specialist zullen zij zich gehoord en gezien voelen. De kinderen worden er bij betrokken, zodat ook zij hun vragen en wensen kwijt kunnen. In het ouderschapsplan moet immers staan of en hoe u de kinderen bij het opstellen van het plan hebt betrokken.

Nova

De advocaat mediator

De afspraak over de kinderalimentatie maakt u onder leiding van een advocaat-mediator. De advocaat mediator en de pedagoog mediator werken met elkaar samen. Ook als een van beide partners niet voor scheidingsmediation kiest, zal er over de inhoud van een ouderschapsplan overleg gevoerd moeten worden. Ook dat kan met hulp van Cadencia.

Als er geen overleg is gevoerd over een ouderschapsplan loopt u het risico dat uw verzoek tot echtscheiding niet ontvankelijk zal worden verklaard door de rechter of dat de rechter u alsnog naar een mediator verwijst.

Gratis kennismakingsgesprek

Ouderschapsplan

Wat staat er in een ouderschapsplan?

Claassen Advocaten biedt ondersteuning bij het opstellen van een juridisch geldig ouderschapsplan. Hierin komen de volgende zaken aan bod:

  • De zorgregeling: kiest u voor co-ouderschap, birdnesting of een weekendregeling?
  • De kinderalimentatie: wat wordt de hoogte van de alimentatie, of gaat u een kinderrekening gebruiken voor de kosten van de kinderen?
  • Informatie en consultatie: op welke manier gaan jullie elkaar informeren over het kind en over welke beslissingen dient er altijd overleg gevoerd te worden?
  • Spreken jullie af in de buurt van elkaar te blijven wonen voor de kinderen?
  • Welke zaken vinden jullie belangrijk in de opvoeding van de kinderen
  • Hoe bespreken jullie zaken die op de kinderen betrekking hebben
  • Hoe worden de taken verdeeld zoals naar de kapper gaan, kleding kopen etc.
  • Hoe vaak evalueren jullie de regeling die jullie hebben gemaakt?
  • Welke rol hebben wederzijdse families in het leven van de kinderen

In het ouderschapsplan zijn vele afspraken vastgelegd omtrent de verdeling van de zorg en de opvoeding van uw kind(eren), de wijze waarop en wanneer u elkaar dient te informeren over uw kind(eren) en de verdeling van de kosten voor uw kind(eren). Door een uitgebreide vragenlijst in te vullen bereidt u zich alvast voor op het opstellen en ondertekenen van het definitieve ouderschapsplan.

Ouderschapsplan en lange termijn

Een goede advocaat personen- en familierecht voor uw echtscheiding kijkt ook naar de lange termijn. Zo is het verstandig om samen met de advocaat in het ouderschapsplan meteen al momenten voor periodieke evaluaties van het plan vast te leggen. Uw kind zal zich steeds verder ontwikkelen, en zoals u weet komen er bij elke opvoedfase andere uitdagingen kijken. Wat dacht u van de keuze voor een middelbare school, uw mening over roken, en wie betaalt de rijles? Een scheiding dient in geen geval een scheiding te zijn van uw ouderlijke rechten en plichten, zo vinden wij bij Claassen Advocaten.

Hoe lang is een ouderschapsplan geldig?

De geldigheid van het ouderschapsplan kunt u zelf aangeven tijdens het opstellen. Een ouderschapsplan kan gewijzigd worden wanneer er bepaalde zaken veranderen met betrekking tot de kinderen. Dit dient u uiteraard wel gezamenlijk en in overeenstemming te doen. Eigenlijk is een ouderschapsplan dus net zo lang geldig totdat het gewijzigd wordt.

Wij stellen aan u voor

Onze gespecialiseerde advocaten

 

Charlotte van Beukering-MichielsenSacha Ruijs-Kreté

 

 

 

Annemarie BroersLaura Warbroek

Leg uw vraag aan ons voor

Wij geven binnen 1 werkdag reactie

Neem contact op

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag

08:45 -17:15

Bezoekadres

Vondellaan 12
5611 NX Eindhoven

Postbus 831
5600 AV Eindhoven
Route

Claassen Advocaten