Wat houdt het concreet in?
Bij een wijziging van je voornaam naar een genderneutrale naam en/of het wijzigen van jouw geslachtsaanduiding van M of V naar X, vraag je eigenlijk om een wijziging van de gegevens in jouw geboorteakte. Als de rechtbank het met dit verzoek eens is, dan volgt er een latere vermelding op jouw geboorteakte. Zodra deze is verwerkt, kunnen er nieuwe officiële documenten zoals een ID-kaart of paspoort worden aangevraagd.
Wat speelt mee?
Deze procedure is ingrijpend. Het is belangrijk dat daarmee niet te lichtvaardig wordt omgegaan. Daarmee wordt bedoeld dat dit iets is waar je lang en goed over hebt nagedacht; ongedaan maken is namelijk niet zo makkelijk. Voor minderjarigen is het extra belangrijk om eerst gesprekken te voeren met ouders en mogelijk een psycholoog en/of andere hulpverlener. Deze praat met jou over jouw wens, waarom je deze hebt, hoe en wanneer deze wens is ontstaan, etc. Het is belangrijk dat je de gevolgen van de wijziging kan overzien. De rechtbank zal kijken naar jouw leeftijd en volwassenheid, nagaan of jij de gevolgen voldoende kan overzien en of je hiervoor al hulp hebt gehad door te praten met een professional, zoals een psycholoog.
Voor meerderjarigen
Als je meerderjarig bent (vanaf 18 jaar), kun je zelf een procedure starten voor een wijziging van de gegevens in je geboorteakte. Voor deze procedure heb je een advocaat nodig. Voor meer informatie over de procedure en tips als je meerderjarig bent, verwijs ik je naar mijn ander blog op de website over wijziging geslachtsaanduiding.
Voor minderjarigen
Maar wat als je minderjarig bent en je ouders niet akkoord gaan met de wijziging? In dat geval zijn er nog steeds mogelijkheden om je wensen kenbaar te maken.
Informele rechtsingang
Een minderjarige kan via de informele rechtsingang een verzoek indienen bij de rechtbank. Dit kan door middel van een briefje waarin je je verzoek in eigen woorden uiteenzet. Je kan er ook voor kiezen om in die brief de rechtbank te vragen om een bijzondere curator te benoemen.
Benoeming van een bijzondere curator
Als het belang van het kind conflicteert met dat van de ouders of voogden, kan de rechtbank een bijzondere curator benoemen. Een bijzondere curator is een onafhankelijke belangenbehartiger van het kind en kan een procedure starten namens het kind.
Heb je specifieke vragen over dit onderwerp of wil je meer informatie over de juridische stappen die genomen kunnen worden? Neem gerust contact met ons op. Het is ook mogelijk om contact op te nemen met een kinderen- en jongerenrechtswinkel.