De maanden november en december staan traditiegetrouw ook in het teken van Sinterklaas, het maken van surprises en opstellen van Sinterklaasgedichten. Ook daar heeft de introductie van AI een grote invloed. Het gebruik van ChatGPT hierbij lijkt een zegen. Wat is er gemakkelijker om ChatGPT te vragen een gedicht op te stellen. Maar als je verder kijkt, roept het fundamentele vragen op over creativiteit, verantwoordelijkheid en de rol van technologie in onze maatschappij.
Creativiteit: Wie is de dichter?
Een Sinterklaasgedicht is traditioneel een persoonlijke uiting. Het vereist nadenken over de ontvanger, spelen met woorden en de tijd nemen om iets unieks en persoonlijks te creëren. Door ChatGPT in te schakelen, geven we een deel van dat proces uit handen. Het resultaat is vaak treffend, maar wat verliezen we? Wanneer onze gedichten door een AI worden geschreven, blijven er minder momenten over waarin we onszelf uitdagen en onze creativiteit aanspreken. En verliezen we mogelijk tegelijkertijd de persoonlijke attentie. Wordt poëzie dan een kwestie van klikken in plaats van voelen?
Verantwoordelijkheid: De juridische grens
Het gebruik van AI voor juridische documenten stelt ons voor een nog scherpere uitdaging. Wie draagt de verantwoordelijkheid als een fout in zo’n document ernstige gevolgen heeft? Een AI kan suggesties doen, maar het begrijpt geen nuance, intentie of de volledige complexiteit van menselijke wetten. Een AI kan enkel suggesties doen op basis van ingevoerde feiten. De advocaat blijft verantwoordelijk voor het invoeren van de feiten en het stellen van de vraag. Door steeds meer op AI te vertrouwen, riskeren we dat we belangrijke verantwoordelijkheden ontlopen en ons beroepen op ‘de machine’ wanneer het misgaat. Dit kan niet de bedoeling zijn.
Wat is de waarde van menselijk werk?
In een wereld waar AI steeds meer overneemt, dreigt zowel bij het Sinterklaasgedicht als bij het uitvoeren van juridisch werk iets essentieels verloren te gaan: onze menselijke maat. Of het nu gaat om een speels rijm of een complexe juridische kwestie, de vraag blijft: hoeveel van onszelf willen we inleveren voor gemak? ChatGPT kan veel, maar het is aan ons om te bepalen wat écht belangrijk is en of we dat aan AI kunnen overlaten.
Claassen Advocaten wenst u een gezellige Sinterklaas!