Indexeren van alimentatie
Wat is het indexeringspercentage per 1 januari 2025?
De wettelijke indexering voor kinder- en partneralimentatie is 6,5% per 1 januari 2025. Het indexeringspercentage kan ieder jaar verschillen. De hoogte van het percentage hangt af van de gemiddelde stijging van de lonen in Nederland. De gemiddelde loonstijging wordt ieder jaar door het CBS berekend. Vervolgens stelt de Minister van Veiligheid en Justitie het percentage in het najaar vast voor het volgende kalenderjaar.
Waarom wordt alimentatie geïndexeerd?
Ieder jaar stijgen de kosten van levensonderhoud. Om de alimentatie hiermee in de pas te laten lopen, stijgt de alimentatie mee met de gemiddelde jaarlijkse loonstijging. Op deze manier voorkom je dat de alimentatie ieder jaar opnieuw moet worden berekend en vastgesteld op basis van de eventueel gestegen lonen.
Is de indexering verplicht?
In de wet is vastgelegd dat alimentatie jaarlijks van rechtswege indexeert. Hierop gelden een paar uitzonderingen:
- Als de alimentatie is vastgesteld vóór 1 januari 1973 en er toen afspraken zijn gemaakt over de verhoging van de alimentatie dan geldt de automatische verhoging niet. Voor deze alimentaties geldt wat de rechter toen heeft vastgesteld of wat samen is afgesproken.
- De alimentatie indexeert niet als partijen dit samen hebben afgesproken. Deze afspraak moet schriftelijk zijn vastgelegd.
- De alimentatie indexeert niet als de rechter dit heeft bepaald. In sommige situaties is het raadzaam om de rechter te verzoeken dit te bepalen. Bijvoorbeeld als je een vast inkomen hebt, dat niet verandert.
Als één van deze uitzonderingen zich niet voor doet, is de indexering verplicht.
Hoe werkt indexering als de rechter een bijdrage heeft vastgesteld met terugwerkende kracht?
Als de rechter een alimentatiebedrag met terugwerkende kracht vaststelt of wijzigt, wordt dit bedrag niet met terugwerkende kracht verhoogd met de indexering. Een voorbeeld: een rechter stelt in een beschikking op 1 maart 2024 een kinderalimentatie vast met als ingangsdatum 1 november 2023. Dit vastgestelde bedrag indexeert pas voor het eerst per 1 januari 2025.
Hoe bereken ik het nieuwe bedrag?
Op de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) is een handige rekentool te vinden. Hier kan je berekenen wat de geïndexeerde alimentatie bedraagt.
Ben ik verplicht het nieuwe bedrag aan mijn ex door te geven?
Nee, hiertoe ben je niet verplicht. Degene die de alimentatie betaalt, is gehouden het bedrag per 1 januari 2025 te indexeren. Het kan in sommige situaties wel raadzaam zijn het percentage aan jouw ex-partner door te geven, zodat hij of zij niet vergeet om de indexering toe te passen.
Wat als ik de indexering niet kan betalen?
Er zijn situaties denkbaar waarin jouw inkomen niet zo veel stijgt als het indexeringspercentage. Ook dan ben je verplicht om de indexering te betalen. Het is wel mogelijk om hier samen van af te wijken. Als jouw inkomen substantieel is gedaald, zou het ook kunnen dat het vastgestelde of afgesproken alimentatiebedrag niet meer aan de maatstaven voldoet. In dat geval is het goed om een nieuwe berekening op te (laten) stellen en hierover met elkaar in overleg te gaan. Als dit overleg niet tot nieuwe afspraken leidt, is het mogelijk om een wijzigingsverzoek bij de rechter in te dienen.
Heb je een vraag over indexeren die er niet tussen staat, neem dan vrijblijvend contact op met mr. Annemarie Broers of één van onze andere familierechtadvocaten.