Wettelijke geschillenregeling populairder?

Op 16 mei 2024 heeft de Tweede Kamer het Wetsvoorstel aanpassing geschillenregeling en verduidelijking ontvankelijkheidseisen enquêteprocedure aangenomen. De Eerste Kamer heeft al aangegeven voormeld voorstel ongewijzigd op 4 juni 2024 te zullen accepteren, zodat het voor de hand ligt dat de betreffende wet binnenkort van toepassing zal zijn.

Wettelijke geschillenregeling populairder?

De geschillenregeling is ingevoerd in 1989 en ziet op het beëindigen van geschillen tussen aandeelhouders met behulp van een door de rechter bevolen overdracht van aandelen – onteigening van aandelen. Echter in tegenstelling tot de enquêteprocedure, welke ook voor aandeelhoudersgeschillen kan worden gebruikt, wordt slechts weinig van de wettelijke geschillenregeling gebruik gemaakt. In de periode 2015 tot en met 2022 zijn er op grond van de wettelijke geschillenregeling 69 uitspraken gedaan (gemiddeld 8,6 uitspraken per jaar). Dit terwijl de Ondernemingskamer ten aanzien van de enquêteprocedure in 2022 alleen reeds 159 uitspraken heeft gedaan.

Het is dan ook de bedoeling dat het wetsvoorstel de geschillenregeling bij de tijd gaat brengen.

Heeft u vragen over de mogelijkheden van de geschillenregeling of enquêteprocedure?  Claassen Advocaten adviseert u graag over uw positie en mogelijkheden. Aarzel niet en neem contact op met een van onze ondernemingsrecht specialisten voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Iedere woensdag

Kosteloos ontslagspreekuur

Voor werknemers

Iedere donderdag

Kosteloos scheidingsspreekuur

Voor iedereen

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten