Hof: arbeidsovereenkomst terecht ontbonden vanwege structurele weigering ondergaan PCR-test

De werkneemster, werkzaam in de kinderopvang, weigert zich te laten testen op het coronavirus, waardoor zij binnen een maand twee keer tien dagen in thuisquarantaine heeft doorgebracht.

Hof: arbeidsovereenkomst terecht ontbonden vanwege structurele weigering ondergaan PCR-test

Ze beroept zich op haar grondrechten. Op 9 augustus 2021 vindt tussen partijen een gesprek plaats, waarbij de werkgever de werkneemster twee weken op non-actief stelt met loondoorbetaling, omdat zij bij haar weigering om zich te laten testen blijft. De werkneemster stelt dat de PCR-test ondeugdelijk is en niet geschikt is om besmettingen vast te stellen. Verder doet ze een beroep op haar grondrechten. De werkgever verzoekt in eerste aanleg de arbeidsovereenkomst te ontbinding op de e-grond dan wel g-grond. De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst ontbonden op de e-grond met toekenning van de transitievergoeding. De werknemer gaat in hoger beroep, maar het hof oordeelt dat de inbreuk die gegeven is met de instructie van de werkgever aan haar werknemers om in bepaalde gevallen verplicht een PCR-test te ondergaan gerechtvaardigd is. De (stelselmatige) weigering van de werkneemster om zich te laten testen is zodanig verwijtbaar dat de kantonrechter de arbeidsovereenkomst terecht heeft ontbonden.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 12 december 2022, ECLI:NL:GHARL:2022:10636 (datum publicatie: 14 december 2022)

Heeft u hierover een vraag? Claassen Advocaten adviseert u graag. Aarzel niet en neem contact op met een van onze arbeidsrecht specialisten voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Eugène Ong

Iedere woensdag

Kosteloos ontslagspreekuur

Voor werknemers

Iedere donderdag

Kosteloos scheidingsspreekuur

Voor iedereen

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten