Geregistreerd partnerschap of trouwen?

Geregistreerd partnerschap of trouwen?

Geregistreerd partnerschap of trouwen?

Ontwikkelingen

Het aantal huwelijkssluitingen neemt af. 1970 telde 124.000 huwelijken. In 2017 zijn dat er nog maar 64.402. (CBS 5 juni 2018). De partnerschapsregistraties (in 1998 ingevoerd) nemen echter in aantal toe. Met 15.700 waren die in 2017 al een kwart hoger dan in 2015. Van de bijna 81 duizend paren die in 2016 een officiële verbintenis aangingen, koos 19 procent voor het geregistreerd partnerschap. Tien jaar eerder was dat nog 9 procent.

De emotionele betekenis van de relatie, de ‘romantische liefde’, heeft aan gewicht gewonnen. Een huwelijk sluiten is daarom een reden voor het vieren van een groot feest. Als er nog geen geld is voor een feest, dan is het kopen van een huis of de komst van een kind een reden om een geregistreerd partnerschap te sluiten. Een geregistreerd partnerschap kan zonder feest en gratis worden gesloten.  Het feest en het huwelijk komt eventueel later, als er kinderen zijn, alsnog.

Gevolgen

Deze ontwikkelingen zijn interessant omdat het verschil tussen de gevolgen van het sluiten van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap vrijwel nihil zijn. Er is maar een verschil. Het geregistreerd partnerschap kan ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand beëindigd worden, als er geen kinderen uit de relatie zijn geboren. Daarvoor hoef je niet naar de rechter.

De overige gevolgen zijn hetzelfde:

1.    Beperkte gemeenschap van goederen

2.    Gezamenlijk gezag over kinderen

3.    Onderhoudsplicht jegens elkaar

4.    Partner in de zin van de Pensioenwet

Bij het eindigen van het partnerschap gelden dus ook dezelfde gevolgen als bij het eindigen van een huwelijk:

1.    Verdeling gemeenschap van goederen

2.    Inrichting ouderschap na scheiding

3.    Alimentatieplicht jegens kinderen en ex-partner

4.    Verdeling pensioen

Maak een bewuste keuze voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Sta stil bij de gevolgen van je keuze, ook al wordt het feest nog niet gevierd. Het voeren van een goed gesprek daarover is niet altijd eenvoudig. Een mediator helpt je daarbij en laat je nadenken over je toekomst.

Wilt u daarover een gesprek met mij? Bel 040-2448970.

 

Dit nieuwsbericht is misschien niet meer up to date. Voor de huidige informatie kunt u het beste contact met ons opnemen.

Iedere woensdag

Kosteloos ontslagspreekuur

Voor werknemers

Iedere donderdag

Kosteloos scheidingsspreekuur

Voor iedereen

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten