Onterving

Onterving kind of partner

U kunt uw partner of uw kinderen onterven. Dit kunt u bij de notaris in een testament laten vastleggen. U hoeft dit aan niemand te laten weten. Een testament is immers strikt persoonlijk en kan niet zonder uw toestemming worden ingezien.

Stel je vraag

Nova

“U kunt kiezen voor een directe of indirecte bepaling in uw testament”

Onterving

Directe of indirecte bepaling

U kunt kiezen voor een directe of indirecte bepaling in uw testament. Bij een directe onterving wordt er expliciet in het testament bepaald: ‘ik onterf mijn dochter Marga.’ Als alle personen die erven in het testament genoemd worden behalve dochter Marga, spreken we van een indirecte onterving.

Legitieme portie

Hoewel een ouder een kind kan onterven, kan het kind altijd een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel wordt de legitieme portie genoemd. De legitieme portie bestaat alleen uit geld.

Partner onterven

U kunt ook besluiten uw partner te onterven. Een partner heeft geen recht op een legitieme portie. Wanneer u een partner onterft, ontvangt hij of zij ook écht niets. Het enige waar de partner in dat geval nog aanspraak op kan maken, is gebruik van de woning en meubelen voor een periode van zes maanden.

Testament wijzigen

U kunt een onterving op ieder moment weer terugdraaien. Dit doet u door uw testament te wijzigen bij de notaris.

Wilt u uw partner of kind onterven? Of bent u onterfd en wilt u weten wat uw rechten zijn? Neem dan contact op met een van de erfrechtadvocaten van Claassen Advocaten.

Gratis kennismakingsgesprek

Wij stellen aan u voor

Onze gespecialiseerde advocaten

Leg uw vraag aan ons voor

Wij geven binnen 1 werkdag reactie

Neem contact op

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag

08:45 -17:15

Bezoekadres

Vondellaan 12
5611 NX Eindhoven

Postbus 831
5600 AV Eindhoven
Route

Claassen Advocaten