De legitieme portie opeisen

Legitieme portie opeisen bij onterving

Wellicht gaat er bij de term ‘legitieme portie’ niet direct een belletje rinkelen. Mogelijk wel bij de in de praktijk veel gehoorde stelling dat kinderen in ieder geval recht hebben op hun kindsdeel wanneer ouders komen te overlijden. De legitieme portie is de juridische term voor het in de volksmond gebruikte woord kindsdeel.

Dit artikel bespreekt de belangrijkste zaken die u moet weten over uw legitieme portie. Uiteraard kunnen wij u helpen bij vragen, of bij het opeisen van een legitieme portie, neem dan vooral contact met ons op.

Neem contact op

Aangesloten bij onderstaande kwaliteitsregisters van mediators en advocaten verenigingen

Nova

De legitieme portie is de juridische term voor het in de volksmond gebruikte woord kindsdeel.”

De legitieme portie opeisen

Wat is de legitieme portie?

Uw ouders hebben (grotendeels) de vrijheid bij testament te regelen wat zij willen met betrekking tot de nalatenschap (erfenis). Zo kan er een executeur worden benoemd, bepaalde schilderijen of andere kunst worden nagelaten aan een museum, er kunnen erfgenamen worden benoemd, maar ook kinderen worden onterfd.  

De legitieme portie van kinderen bestaat uit een geldvordering. U krijgt als kind recht op een deel van de waarde van de nalatenschap, niet op bepaalde goederen. U bent geen erfgenaam, maar schuldeiser van de nalatenschap. U kunt de legitieme portie opeisen. 

Kind onterven legitieme portie

De legitieme portie wordt gezien als een beperking van de testeervrijheid. Met andere woorden; in een testament heeft men niet de vrijheid op te nemen dat het kind zijn of haar kindsdeel niet toekomt. Het behoort dus niet tot de mogelijkheden om een kind te onterven van zijn of haar legitieme portie. Een kind blijft altijd dit recht behouden. mits aan de onderstaande voorwaarden wordt voldaan.

Wie kan een beroep op de legitieme portie doen?

Kinderen kunnen een beroep doen op legitieme portie. De legitieme portie opeisen wordt dit ook wel genoemd. Zij zijn hiertoe dus niet verplicht! In drie gevallen kunt u een beroep doen op de legitieme portie en deze opeisen:

  1. Wanneer u als kind bent onterfd;
  2. Wanneer u als kind niet bent onterfd, maar het ‘toegewezen gedeelte’ van de nalatenschap kleiner is dan uw legitieme portie;
  3. Wanneer u als kind niet bent onterfd, maar het ‘toegewezen gedeelte’ van de nalatenschap is bezwaard met een voorwaarde of last die u niet wil aanvaarden.

Het opeisen van het kindsdeel bij onterving is de vaakst voorkomende reden. Daarnaast kunnen in sommige gevallen ook uw eigen kinderen aanspraak maken op uw legitieme portie.  Deze gevallen zijn ingewikkeld en u kunt het beste contact opnemen om te kijken of het in uw geval van toepassing is.

Neem contact op

Wanneer maakt u aanspraak op de legitieme portie?

Indien u aanspraak wilt maken op uw legitieme portie, dient u dit te doen binnen een door een belanghebbende gestelde termijn of uiterlijk binnen vijf jaar na de dag van het overlijden van de erflater (overledene). Is er sprake van een langstlevende echtgenoot van de erflater dan kan een andere termijn gelden.

De legitieme portie is niet opeisbaar voordat zes maanden zijn verstreken na het overlijden van de erflater.

Wat is de omvang van de legitieme portie?

De omvang van de legitieme portie is afhankelijk van de waarde van de nalatenschap. Van geval tot geval moet dus worden bezien hoe groot een legitieme portie precies is. Het enige dat op dit moment over de omvang gezegd kan worden, is dat de omvang gelijk is aan de helft van hetgeen waarop u eigenlijk recht zou hebben indien het wettelijke erfrecht van toepassing zou zijn geweest.

Omdat berekening van de legitieme portie erg technisch is, kunt u voor vragen hierover contact opnemen met ons kantoor. Ook wanneer u advies wenst over het al dan niet een beroep doen op uw legitieme portie kunt u bij een van onze specialisten erfrecht terecht. Zij helpen u ook bij het opeisen van de legitieme portie bij onterving.

Gratis kennismakingsgesprek

Wij stellen aan u voor

Onze gespecialiseerde advocaten

Leg uw vraag aan ons voor

Wij geven binnen 1 werkdag reactie

Neem contact op

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag

08:45 -17:15

Bezoekadres

Vondellaan 12
5611 NX Eindhoven
Route

Claassen Advocaten