Wat is een borgstelling?
Uit de wet volgt dat een derde partij zich garant kan stellen voor de schuld van een ander. Ofwel, wanneer de ontvanger van de lening de verplichtingen aan de bank niet nakomt, kan de bank de openstaande schuld op de borgsteller verhalen. Nu zal een dergelijke borgstelling normaal gesproken niet tot veel zorgen leiden, dat is, zolang de ontvanger van de lening diens verplichtingen ook getrouw blijft nakomen.
Maar wat als het nu verkeerd gaat en er dus een beroep wordt gedaan op de borgsteller. U kunt natuurlijk gewoon betalen. Immers, wie A zegt moet B zeggen. Er zijn echter ook situaties denkbaar waarin u de verschuldigdheid wenst te betwisten. Éen daarvan is de gezinsbeschermingsregeling van artikel 1:88 BW.
Wat is de gezinsbeschermingsregeling?
De gezinsbeschermingsregel komt in feite neer op een mogelijkheid om de borgstelling te (laten) vernietigen. In dit geval door de echtgeno(o)te van de borgsteller. Indien door de echtgeno(o)te geen (voorafgaande) toestemming heeft verleend voor de borgstelling, kan de echtgeno(o)te de borgtocht vernietigen.
Geen voorafgaande toestemming is echter vereist indien de (indirecte) bestuurder van een rechtspersoon zich borg stelt ‘ten behoeve van de normale uitoefening van het bedrijf van een vennootschap’.
Wat heeft nu te gelden als ‘de normale uitoefening van het bedrijf van een vennootschap’? Het antwoord volgt uit de rechtspraak. Zo heeft de Hoge Raad duidelijk gemaakt dat de handeling zélf niet ziet op de daad van borgstelling als zodanig, maar op de rechtshandeling waarvoor de borgtocht is verstrekt. Déze achterliggende rechtshandeling moet dus ten behoeve van de normale bedrijfsuitoefening van de onderneming strekken. Hierbij kunt u denken aan het gebruik van de lening voor het inkopen van zaken die de onderneming nodig heeft om te kunnen functioneren.
In het geval dat de onderneming, om welke reden dan ook, zou ‘omvallen’, dan kan de bestuurder zich niet ‘schuilhouden’ achter het toestemmingsvereiste wanneer hij wordt aangesproken door de bank. Immers, hij heeft zich als bestuurder borg gesteld ‘ten behoeve van de normale uitoefening van het bedrijf van de vennootschap’.
Wilt u meer weten over de risico’s van de persoonlijke borgstelling of heeft u vragen over andere aspecten van het ondernemingsrecht? Neemt u dan gerust contact op met de specialisten van Claassen Advocaten. Wij staan u graag te woord.