Gestolen, geleend, geschonken?

Een erfenis afwikkelen is en blijft lastig. Zeker in het geval één kind aanzienlijk meer heeft gekregen tijdens leven van de ouder dan het andere kind of de andere kinderen. En zeker als niet duidelijk is of dit kind dit dan heeft gekregen uit hoofde van een lening en/of schenking of dat het kind zich de bedragen heeft ‘toegeëigend’.

Gestolen, geleend, geschonken?

In de gevallen dat er niets op papier staat, kunnen de andere kinderen al snel van het ergste uitgaan en kunnen ze denken dat het andere kind zich bedragen heeft toegeëigend. Want, als het een lening betrof, had daar toch iets van op papier moeten staan? Of, als het geschonken was, had het toch ook op de weg van de ouder(s) gelegen om dat of bij de overboeking aan te geven of in een aparte akte of overeenkomst op te nemen?

En voor het afwikkelen van de erfenis maakt het nogal een verschil of het vermogen is ‘gestolen’, is geleend of is geschonken.

Gestolen

Op het moment dat de andere kinderen van mening zijn dat een broer of zus geld heeft ‘gestolen’ (zich ten onrechte heeft toegeëigend), zal hier eerst duidelijkheid over moeten komen, voordat de erfenis kan worden afgewikkeld. In dit geval zullen de kinderen, die denken dat het geld ‘gestolen’ is, moeten laten vaststellen dat dit het geval is en dat het bedrag aan de nalatenschap moet worden vergoed. Pas nadat hier duidelijkheid over is, kan de nalatenschap verder worden afgewikkeld.

Geleend

In het geval dat er sprake is van een lening hangt het van de leningsvoorwaarden af op welke wijze in de afwikkeling van de nalatenschap met de lening rekening moet worden gehouden. Wordt van het kind, dat de lening heeft ontvangen, verwacht de lening in zijn geheel ineens terug te betalen? Of mag er op afgelost blijven worden? Mag het openstaande bedrag van de lening verrekend worden met het erfdeel van het betreffende kind? Of wordt de lening als legaat aan het betreffende kind zelf toebedeeld en valt de lening tegen dat legaat weg?

Allemaal vragen waar de leningsovereenkomst en/of het testament mogelijk een antwoord op heeft.

Geschonken

Ook in het geval er sprake is van een schenking hangt het van het testament en/of de schenkingsakte af of het geschonken bedrag in de nalatenschap moet worden ingebracht of niet. En of er dus met de geschonken bedragen bij de afwikkeling van de erfenis rekening gehouden moet worden of niet.

Kortom, in alle gevallen waarin ouders (of één van hen) bij leven aan één van hun kinderen meer hebben uitgegeven dan aan de ander(e), kan dit feit de afwikkeling van hun erfenis bemoeilijken.

Het is dan ook zeer begrijpelijk dat als jij als erfgenaam met één van bovenstaande zaken wordt geconfronteerd, jij je goed laat adviseren.

Dus mocht jij als erfgenaam geld van jouw ouder(s) hebben geleend en/of geschonken hebben gekregen, of mocht je vermoeden dat jouw broer en/of zus dit heeft gekregen of geld heeft weggemaakt, neem dan gerust contact met mij of één van mijn collega’s / erfrecht specialisten op om te kijken hoe de nalatenschap dan het beste kan worden afgewikkeld.

 

Chantal Lemmens

Chantal Lemmens, advocaat bij Claassen Advocaten, is gespecialiseerd in echtscheidings- en erfrechtzaken. Met vastberadenheid en een sportieve instelling streeft ze naar de beste oplossingen voor haar cliënten, zowel juridisch als emotioneel. Ze hecht waarde aan een benadering, waarbij menselijkheid centraal staat. Chantal gelooft in respect voor haar cliënten, en ze zet zich in voor open communicatie en duidelijkheid. Haar doel is om samen met haar cliënten een bevredigende en duurzame oplossing te vinden, waarmee ze verder kunnen in het leven.

Iedere woensdag

Kosteloos ontslagspreekuur

Voor werknemers

Iedere donderdag

Kosteloos scheidingsspreekuur

Voor iedereen

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten