Tips voor het maken van een ouderschapsplan.

Ouders die gaan scheiden zijn verplicht om een ouderschapsplan te maken. Deze verplichting geldt ook voor ouders die niet getrouwd zijn maar wel gezamenlijk het ouderlijk gezag hebben over hun kinderen. Ook in die situatie is een ouderschapsplan verplicht. In deze blog geven wij tips voor het opstellen van een ouderschapsplan.

Tips voor het maken van een ouderschapsplan.

  1. Start met de verplichte onderdelen

Een ouderschapsplan kent enkele verplichte onderdelen. In de wet staat over welke onderwerpen jullie in ieder geval afspraken moeten maken. Dit zijn de volgende onderwerpen:

  • de zorgregeling;
  • de manier waarop jullie elkaar informeren en raadplegen over belangrijke zaken rondom de kinderen;
  • de verdeling van de kosten van de kinderen (kinderalimentatie).

Voor de zorgregeling zijn veel verschillende varianten denkbaar. Jullie kunnen hierbij kijken naar de verdeling van de zorg tijdens jullie huwelijk / relatie, de mogelijkheden na de scheiding en de wensen van de kinderen.

Omdat jullie als ouders samen het ouderlijk gezag hebben, moeten belangrijke beslissingen samen worden genomen. In het ouderschapsplan schrijf je op hoe jullie vorm gaan geven aan het ouderlijk gezag na de scheiding.

Voor de afspraken over de kosten van de kinderen is het van belang om eerst in kaart te brengen wat de kosten van de kinderen zijn. Daarna wordt gekeken wat de draagkracht is van iedere ouder en hoe de kosten verdeeld worden. Een advocaat en/of mediator kan jullie hierbij helpen.

  1. Stem af waar jullie nog meer afspraken over willen maken

Een ouderschapsplan kan je daarnaast uitbreiden met afspraken over andere onderwerpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afspraken over het halen en brengen, de verdeling van de vakanties en feestdagen, wie er naar de tandarts gaat en hoe jullie denken over zaken als schermtijd en sociale media.

  1. Spreek af hoe je om gaat met wijzigingen in de toekomst

Een ouderschapsplan maak je op het moment dat je uit elkaar gaat. De kans bestaat dat de situatie over een paar jaar anders is en dat één van de kinderen of één van de ouders de afspraken wil wijzigen. Om die reden is het goed om nu al duidelijke afspraken te maken over de vraag hoe jullie omgaan met wijzigingen in de situatie. Een tip hierbij is om de uitgangspunten van de afspraken zo concreet mogelijk op te nemen in het ouderschapsplan, zodat jullie hier bij toekomstige wijzigingen op terug kunnen vallen.

Daarnaast is het goed om het ouderschapsplan om de zo veel tijd met elkaar, en eventueel met de kinderen, te evalueren. Op die manier kunnen jullie samen kleine aanpassingen maken op de eerdere afspraken. Daarbij is het wel van belang dat jullie het daar allebei mee eens zijn.

  1. Betrek de kinderen

Het is verplicht om jullie kinderen te betrekken bij het opstellen van een ouderschapsplan. Het is belangrijk dat dit gebeurt op een manier die bij de leeftijd van het kind past. De eerste tip is om je als ouder in je kind te verplaatsen bij het maken van de afspraken. Daarnaast kan het voor kinderen fijn zijn om hun eventuele zorgen te bespreken. Overleg met je kinderen wat zij belangrijk vinden en waar zij graag afspraken over willen maken. Denk hierbij aan activiteiten zoals sport of hobby’s die een kind niet wil missen of het bijwonen van familieverjaardagen.

  1. Schakel hulp in

De laatste tip is om hulp in te schakelen. Een advocaat en/of mediator kan jullie helpen bij de onderwerpen waar jullie samen niet uitkomen. Ook kan diegene een alimentatieberekening voor jullie opstellen zodat jullie afspraken kunnen maken over de kosten van de kinderen. Tot slot is het van belang te realiseren dat een ouderschapsplan een juridische overeenkomst is. Om die reden is het ook goed om je ouderschapsplan na te laten kijken door een advocaat en/of mediator, zodat jullie zeker weten dat wat jullie bedoeling is bij de afspraken, ook juridisch goed is vastgelegd.

Wil je graag hulp bij het opstellen bij een ouderschapsplan? Of heb je hier vragen over? Neem dan contact op met één van onze familierechtadvocaten.

 

Annemarie Broers

Iedere woensdag

Kosteloos ontslagspreekuur

Voor werknemers

Iedere donderdag

Kosteloos scheidingsspreekuur

Voor iedereen

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten