Verdwenen vermogen

Het komt steeds vaker voor dat een erfenis lager is dan de erfgenamen verwachtten.

Nu is het natuurlijk aan de erflater om tijdens zijn of haar leven het vermogen te besteden zoals hij of zij dat wil.

Verdwenen vermogen

Anders wordt het als de overledene het vermogen niet zelf heeft uitgegeven. Maar dat iemand anders dit heeft gedaan. Zolang het vermogen ten behoeve van de overledene is uitgegeven, is er op zich niets aan de hand. Maar als het vermogen aan andere zaken is besteed (vaak aan of ten behoeve van die ander) is het natuurlijk een ander verhaal.

Waar deze ‘ander’ voorheen meestal één van de kinderen van erflater was, komt het nu ook voor dat deze ‘ander’ een derde is. Bijvoorbeeld de behulpzame buur die zo af en toe boodschappen deed voor vader of moeder. Alleen blijkt dat ‘af en toe’ dan niet zo af en toe te zijn geweest. Of bleken de boodschappen telkens wel erg duur te zijn geweest.

En dan sta jij als erfgenaam na overlijden van jouw dierbare voor een onaangename verrassing. Veel erfgenamen zijn daar niet blij mee. Begrijpelijk. Zij kloppen dan ook steeds vaker aan bij erfrechtadvocaten met de vraag om het verdwenen vermogen terug te halen.

Verdwenen vermogen terughalen

Helaas is dit niet makkelijk en hangt het af van zaken zoals welk vermogen is verdwenen? Wie heeft het laten verdwijnen? Is er bewijs? En wat waren de omstandigheden waaronder het is gebeurd? Om maar een paar van belang zijnde vragen te stellen.

Gelukkig is er wel steeds meer aandacht voor dit probleem. Zowel voor het voorkomen dat er vermogen verdwijnt als ook voor het terughalen van verdwenen vermogen. Niet alleen bij erfrechtadvocaten, maar ook bij het openbaar ministerie en bij organisaties die zich specifiek op dit soort (vaak) ouderenmisbruik richten.

En alhoewel het beter is om dit soort misbruik te voorkomen, is dit niet altijd mogelijk en moet er soms (achteraf) worden genezen. En bij dit laatste helpen wij jou als erfrechtadvocaten graag.

Is er in jouw geval ook vermogen uit de nalatenschap verdwenen, neem dan gerust contact met één van onze erfrechtadvocaten op. Wij kijken graag samen met jou naar jouw mogelijkheden om het verdwenen vermogen terug te halen.

 

Eef Ong

 

Iedere woensdag

Kosteloos ontslagspreekuur

Voor werknemers

Iedere donderdag

Kosteloos scheidingsspreekuur

Voor iedereen

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten