Wist u dat de Nederlandse rechter soms ook buitenlands recht toepast?

Er zijn steeds meer internationale huwelijken en daarmee ook steeds meer internationale scheidingen. Je spreekt van een internationale echtscheiding als er sprake is van een internationaal aspect. Bijvoorbeeld als één van partijen een andere dan de Nederlandse nationaliteit heeft, als partijen in het buitenland zijn gehuwd of als partijen de Nederlandse nationaliteit bezitten en nu in het buitenland wonen.

Wist u dat de Nederlandse rechter soms ook buitenlands recht toepast?

Bij een internationale echtscheiding dient per onderdeel beoordeeld te worden of de Nederlandse rechter bevoegd is om over de kwestie te beslissen en zo ja, welk recht dan van toepassing is. De onderdelen zijn bijvoorbeeld het uitspreken van de echtscheiding, de kinderen en alimentatie. Zo kan het voorkomen dat de rechter bevoegd is om de echtscheiding uit te spreken, maar dat buitenlands recht van toepassing is op het verdelen van de bezittingen.

Ondanks dat dit soort zaken complex kunnen zijn, levert het voor ons als advocaat ook steeds weer een uitdagende puzzel op!

Mocht u vragen hebben, neem gerust contact op met ons kantoor.

 

Annemarie Broers

Annemarie Broers is advocaat en mediator bij Claassen Advocaten en is gespecialiseerd in het familierecht. Ze gaat graag oplossingsgericht te werk, waarbij ze de belangen van kinderen niet uit het oog verliest. Ze weet mensen op hun gemak te stellen en is kundig, behulpzaam, empathisch en verbindend.

Iedere woensdag

Kosteloos ontslagspreekuur

Voor werknemers

Iedere donderdag

Kosteloos scheidingsspreekuur

Voor iedereen

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten