Help, wat mag ik doen met een ontvangen transitievergoeding?

Er zijn verschillende situaties waarin de werkgever een transitievergoeding moet betalen. Dat is het geval wanneer de arbeidsovereenkomst:

  • door de werkgever is opgezegd;
  • op verzoek van de werkgever is ontbonden; of
  • na een einde van rechtswege op initiatief van de werkgever niet aansluitend is voortgezet.

Help, wat mag ik doen met een ontvangen transitievergoeding?

In het laatste geval moet voor het eindigen van de arbeidsovereenkomst geen opvolgende arbeidsovereenkomst zijn aangegaan, die tussentijds kan worden opgezegd en ingaat na een tussenpoos van ten hoogste zes maanden. Ook als het dienstverband na enkele dagen of tijdens de proeftijd wordt beëindigd op initiatief van de werkgever, is de werkgever de transitievergoeding aan de werknemer verschuldigd.

Let wel; een en ander wordt hier vereenvoudigd opgesteld; er zijn uitzonderingen mogelijk op deze beschreven situaties.

De hoogte van de transitievergoeding bedraagt een derde maandsalaris voor elk jaar dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd, ongeacht de lengte van het dienstverband. Daarvoor kun je de volgende formule hanteren:

Lengte dienstverband in jaren * ⅓ * maandloon

Het maandloon wordt voor berekening van de transitievergoeding vermeerderd met 1/12de deel van de jaarlijkse vakantiebijslag en 1/12de deel van de vaste eindejaarsuitkering waarop de werknemer (eventueel) jaarlijks aanspraak heeft. Gekeken wordt naar wat de werknemer in de twaalf maanden ná beëindiging van het contract zou hebben verdiend aan vakantiebijslag en vaste eindejaarsuitkering.

Ook hier geldt dat er specifieke situaties zijn waarin andere componenten eveneens een rol spelen bij de berekening van het maandloon, maar ook nu weer gaat het te ver daar dieper op in te gaan.

De transitievergoeding kan door een werknemer voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Hoewel er geen strikte beperkingen zijn opgelegd door de wet, zijn er enkele aanbevolen en vaak voorkomende bestemmingen:

a. Omscholing of opleiding:
– Investeren in cursussen, opleidingen, of trainingen om de kans op een nieuwe baan te vergroten of om een carrière wissel te ondersteunen.

b. Outplacement:
– Gebruiken voor outplacementdiensten die helpen bij het vinden van een nieuwe baan door middel van loopbaanbegeleiding, sollicitatietraining en netwerkondersteuning.

c. Aanvulling op pensioen:
– Het bedrag kan worden toegevoegd aan de pensioenpot om een financieel stabielere toekomst te waarborgen.

d. Start van een eigen onderneming:
– De transitievergoeding kan dienen als startkapitaal voor het opzetten van een eigen bedrijf.

e. Overbrugging van periode zonder werk:
– Gebruiken als financiële buffer om de periode tussen banen te overbruggen en financiële stabiliteit te behouden.

f. Schuldaflossing:
– Afbetalen van bestaande schulden om financiële lasten te verminderen.

g. Verhuis- of reiskosten:
– Dekken van kosten die verband houden met verhuizing voor een nieuwe baan of reiskosten voor sollicitaties en werk gerelateerde afspraken.

h. Financiële planning en advies:
– Inhuren van financieel advies om te bepalen hoe de transitievergoeding het beste kan worden ingezet voor persoonlijke en professionele doelen.

Het is belangrijk om de transitievergoeding doelbewust te gebruiken, vooral met het oog op de toekomst en de verbetering van de positie op de arbeidsmarkt. Overleg met een financieel adviseur kan nuttig zijn om de meest effectieve en voordelige besteding te bepalen op basis van de persoonlijke situatie.

Mocht u vragen hebben hierover, neem dan gerust contact op met kantoor met onze arbeidsrecht specialist.

 

Eugène Ong

Eugène Ong is een ervaren advocaat, die bekend staat om zijn vermogen om complexe juridische kwesties te vereenvoudigen en daarvoor effectieve, praktische oplossingen te bieden. Hij is een betrouwbare en betrokken raadsman voor de MKB-ondernemers. Hij heeft een sterke focus op de regio Eindhoven en hij adviseert en procedeert op die waar een ondernemer bij de uitoefening van zijn bedrijf mee te maken krijgt, zoals arbeidsrecht, huurrecht bedrijfsruimte, bouwrecht, contractenrecht en incasso.

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten