Legaat

Wat is een legaat?

Met een legaat kunt u iemand een specifiek bedrag of een bepaald object nalaten. Heeft uw neefje een speciale herinnering aan uw antieke klok en wilt u dat hij deze na uw dood krijgt, dan kunt u de klok aan hem legateren. Ook kunt u door middel van een legaat een bedrag nalaten aan een goed doel.

Een legaat is een schuld van de nalatenschap. Als er nog andere schulden zijn in uw nalatenschap dan moeten deze eerst voldaan zijn. Een legaat gaat vóór op de uitkering van de erfgenamen. Het gevolg kan zijn dat er zoveel nodig is voor de legaten dat er voor de erfgenamen niets meer overblijft.

Nova

Hoe wijst u een legaat toe?

U wijst een legataris aan via een legaatbepaling in uw testament of door middel van een codicil.

Legaat opnemen in testament

Als een legaat bestaat uit een geldsom of uit een onroerende zaak, dan moet het legaat in een testament worden opgenomen, anders is het legaat niet geldig. Wilt u goederen (zoals de antieke klok) weggeven, dan kan dit ook middels een codicil. Belangrijk is dat u duidelijk omschrijft wie de ontvanger is, en wat u precies (concreet) wilt geven. Zo kan er geen discussie ontstaan.

Gratis kennismakingsgesprek

Legaat

De legataris; Wat is een legataris?

Degene aan wie u spullen of geld nalaat, heet een legataris. Dit kan iedereen zijn; denk bijvoorbeeld aan een familielid, buurman, vriend of goed doel. Het hoeven niet per se de erfgenamen te zijn maar het kan natuurlijk wel dat een erfgenaam ook tevens legataris is. U zorgt er dan voor dat het gelegateerde goed ook zeker naar de betreffende erfgenaam gaat.

Een legataris beschikt niet over dezelfde rechten als een erfgenaam. Wel dient de legataris op de hoogte gesteld te worden van het feit dat hij/zij legataris is. Daarnaast heeft de legataris het recht om zijn/haar legaat binnen een bepaalde tijd te ontvangen.

Voorwaarden bij het verkrijgen van een legaat

Er kunnen voorwaarden aan het krijgen van een legaat worden verbonden. Bijvoorbeeld dat de legataris een bedrag moet betalen of dat de legataris het ontvangen object moet delen. De legataris heeft het recht om het legaat te weigeren. Dit heeft geen gevolgen. Het legaat wordt dan opgenomen in de (te verdelen) nalatenschap.

Heeft u vragen over een legaat? Of heeft u een andere erfrechtelijke vraag? Neem dan contact op met één van onze erfrechtspecialisten.

Gratis kennismakingsgesprek

Wij stellen aan u voor

Onze gespecialiseerde advocaten

Leg uw vraag aan ons voor

Wij geven binnen 1 werkdag reactie

Neem contact op

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag

08:45 -17:15

Bezoekadres

Vondellaan 12
5611 NX Eindhoven

Postbus 831
5600 AV Eindhoven
Route

Claassen Advocaten