Een legaat: wat is het en hoe werkt het?

Met een legaat kunt u iemand een specifiek bedrag of een bepaald object nalaten. Heeft uw neefje een speciale herinnering aan uw antieke klok en wilt u dat hij deze na uw dood krijgt, dan kunt u de klok aan hem legateren. Of draagt u het Wereld Natuurfonds een warm hart toe? Of heeft u een speciale band met uw buurvrouw? Dan kunt u hen door middel van een legaat een bedrag nalaten

Een legaat: wat is het en hoe werkt het?

Wat is een legataris?

Degene aan wie u spullen of geld nalaat, heet een legataris. Dit kan iedereen zijn; denk bijvoorbeeld aan een familielid, buurman, vriend of goed doel. Het hoeven niet per se de erfgenamen te zijn maar het kan natuurlijk wel dat een erfgenaam ook tevens legataris is. U zorgt er dan voor dat het gelegateerde goed ook zeker naar de betreffende erfgenaam gaat.

Legataris aanwijzen via een legaatbepaling

U wijst een legataris aan via een legaatbepaling in uw testament of door middel van een codicil. Als een legaat bestaat uit een geldsom of uit een onroerende zaak, dan moet het legaat in een testament worden opgenomen, anders is het legaat niet geldig. Wilt u goederen (zoals de antieke klok) weggeven, dan kan dit ook middels een codicil. Belangrijk is dat u duidelijk omschrijft wie de ontvanger is, en wat u precies (concreet) wilt geven. Zo kan er geen discussie ontstaan.

Heeft u vragen over een legaat? Of heeft u een andere erfrechtelijke vraag? Bel 040 – 244 89 70 en vraag naar een van de erfrechtspecialisten.

Iedere woensdag

Kosteloos ontslagspreekuur

Voor werknemers

Iedere donderdag

Kosteloos scheidingsspreekuur

Voor iedereen

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten