Zorg en opvoedingstaken

Zorg en opvoedingstaken

Is er een sprake van een scheiding waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn? Dan is het noodzakelijk om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan alle afspraken omschreven die betrekking hebben op de kinderen. In het ouderschapsplan komen naast onderwerpen als afspraken over het hoofdverblijf van de kinderen en de kinderalimentatie ook de zorg en opvoedingstaken aan de orde.

Hoe maakt u afspraken?

U kunt samen afspraken maken onder leiding van een mediator. Schakelt u een van de advocaat mediators in voor uw echtscheiding dan maakt u afspraken over verdeling van de zorg onder leiding van een pedagoog mediator die aan ons kantoor is verbonden. Een van de advocaat mediators helpt u bij het maken van afspraken over de kosten van de kinderen en de andere financiële aspecten van de scheiding.

Lukt het niet om samen afspraken te maken dan kan een van de advocaten van Claassen Advocaten u helpen om toch tot een ouderschapsplan te komen. Als het niet anders kan, wordt daarom gevraagd bij de rechter.

Gratis kennismakingsgesprek

Zorg en opvoedingstaken

Verdeling van zorg en opvoedingstaken in het ouderschapsplan

In een ouderschapsplan worden de afspraken over de zorg en opvoeding van minderjarige kinderen vastgelegd. Dit is noodzakelijk als twee ouders uit elkaar gaan. U blijft beide (financieel) verantwoordelijk voor de kosten van verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen. Samen maakt u over de zorg en de kosten van de kinderen afspraken die worden opgenomen in het ouderschapsplan.

Heeft u kinderen die ouder dan 18 jaar zijn en die dus meerderjarig zijn? Dan is het opstellen van een ouderschapsplan niet noodzakelijk. U maakt in dat geval wel vaak samen afspraken over de kosten van studie en levensonderhoud omdat u voor een kind in ieder geval totdat het 21 jaar is, onderhoudsplichtig blijft.

Wie bepaalt wat er in het ouderschapsplan komt te staan?

Wanneer u als ouders gezamenlijk gezag heeft over uw minderjarige kind(eren), bent u belast met het recht en de plicht uw kind te verzorgen en op te voeden. Samen met uw partner beslist u zelf wat u in het ouderschapsplan vastlegt. Als ouders spreekt u in overleg een zorgregeling af die past bij uw persoonlijke situatie. U kunt onder andere kiezen voor co-ouderschap, waarbij u in gelijke mate de zorg voor uw kind verdeelt. Een andere verdeling van de zorg dan 50-50 is natuurlijk ook mogelijk.

Hulp en advies bij verdeling van zorg en opvoedingstaken

Op zoek naar een fijne partij die u helpt bij het maken van een ouderschapsplan? Claassen Advocaten helpt u bij het bepalen van de verdeling van kosten omtrent zorg en opvoeding. Net als andere afspraken over zorg en opvoeding over de kinderen leggen we deze afspraken samen met u vast in het ouderschapsplan.

Gratis kennismakingsgesprek

Wij stellen aan u voor

Onze gespecialiseerde advocaten

Leg uw vraag aan ons voor

Wij geven binnen 1 werkdag reactie

Neem contact op

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:45 -17:15
Openingstijden gedurende Coronacrisis

Bezoekadres

Vondellaan 12
5611 NX Eindhoven
Route

Claassen Advocaten