Verdeling van zorg en opvoedingstaken in het ouderschapsplan
In een ouderschapsplan worden de afspraken over de zorg en opvoeding van minderjarige kinderen vastgelegd. Dit is noodzakelijk als twee ouders uit elkaar gaan. U blijft beide (financieel) verantwoordelijk voor de kosten van verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen. Samen maakt u over de zorg en de kosten van de kinderen afspraken die worden opgenomen in het ouderschapsplan.
Heeft u kinderen die ouder dan 18 jaar zijn en die dus meerderjarig zijn? Dan is het opstellen van een ouderschapsplan niet noodzakelijk. U maakt in dat geval wel vaak samen afspraken over de kosten van studie en levensonderhoud omdat u voor een kind in ieder geval totdat het 21 jaar is, onderhoudsplichtig blijft.
Wie bepaalt wat er in het ouderschapsplan komt te staan?
Wanneer u als ouders gezamenlijk gezag heeft over uw minderjarige kind(eren), bent u belast met het recht en de plicht uw kind te verzorgen en op te voeden. Samen met uw partner beslist u zelf wat u in het ouderschapsplan vastlegt. Als ouders spreekt u in overleg een zorgregeling af die past bij uw persoonlijke situatie. U kunt onder andere kiezen voor co-ouderschap, waarbij u in gelijke mate de zorg voor uw kind verdeelt. Een andere verdeling van de zorg dan 50-50 is natuurlijk ook mogelijk.