Verdeling van pensioen

Verdeling pensioen bij scheiding

Gaat u scheiden en vraagt u zich af of het pensioen onderdeel uitmaakt van de gemeenschap van goederen? Dit is niet het geval. De opgebouwde pensioenaanspraken vallen niet in de gemeenschap van goederen.

De verdeling van het opgebouwde ouderdomspensioen is geregeld in de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding. Op grond van deze wet hebben beide ex-partners recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of partnerschap door de andere ex-partner is opgebouwd. Dat wordt de standaardregeling genoemd. Het deel waar de ex-partner recht op heeft wordt uitgekeerd zodra het ouderdomspensioen wordt uitgekeerd en zolang de pensioengerechtigde leeft.

Het is mogelijk om een andere verdeling dan een bij helfte of ook opgebouwd voor het huwelijk of partnerschap of opgebouwd tijdens een kortere periode dan huwelijk of partnerschap af te spreken. Daarnaast is het mogelijk om het ouderdomspensioen om te zetten (conversie) of om afstand te doen van deze aanspraken. Met deze afwijking moeten beide partners uitdrukkelijk instemmen. Bij de standaardregeling hoeft dat niet.

Gratis kennismakingsgesprek

Nova

Nabestaandenpensioen

Naast ouderdomspensioen is er soms ook nabestaandenpensioen opgebouwd. Dit kan op opbouwbasis zijn of op risicobasis. Indien er sprake is van nabestaandenpensioen op opbouwbasis gaat dit pensioen automatisch naar de ex-partner als degene die dat nabestaandenpensioen heeft opgebouwd, komt te overlijden.

Bij een nabestaandenpensioen op risicobasis is er geen recht op bijzonder nabestaandenpensioen na de scheiding. Dat recht bestaat alleen tijdens huwelijk of partnerschap.

Gratis kennismakingsgesprek

Verdeling van pensioen

Verdeling pensioen bij scheiding: informeer tijdig de pensioenuitvoerder

De pensioenuitvoerder (het fonds of de verzekeraar) zal het deel van het ouderdomspensioen waar de ander recht op heeft rechtstreeks aan die persoon uitkeren als die uitvoerder binnen twee jaar nadat de scheiding een feit is een daarvoor voorgeschreven formulier krijgt toegestuurd. Gebeurt dat niet of niet op tijd, dan moet de ex-partner het deel waar de ander recht op heeft aan hem of haar uitkeren.

Een pensioenuitvoerder is niet verplicht om mee te werken aan de verdeling als het ouderdomspensioen onder een bepaald bedrag valt ofwel te laag is. Het deel waar de andere recht op heeft moet op het moment van scheiding meer zijn dan € 497,27 bruto per jaar (bedrag per 1 januari 2020). Als het om een lager bedrag gaat, bestaat er nog steeds een aanspraak, maar zal de pensioenuitvoerder de verdeling niet rechtstreeks uitvoeren.

Meer weten over verdeling pensioen bij scheiding?

Heeft u vragen over de verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding? Op de website van de Rijksoverheid kunt u nog meer informatie vinden over scheiden en pensioen.

Laat u bij de afwikkeling van uw scheiding bijstaan door een ervaren echtscheidingsadvocaat van Claassen Advocaten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een eerlijk adviesgesprek.

Gratis kennismakingsgesprek

Wij stellen aan u voor

Onze gespecialiseerde advocaten

 

Charlotte van Beukering-MichielsenSacha Ruijs-Kreté

 

 

 

Annemarie BroersLaura Warbroek

Leg uw vraag aan ons voor

Wij geven binnen 1 werkdag reactie

Neem contact op

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag

08:45 -17:15

Bezoekadres

Vondellaan 12
5611 NX Eindhoven

Postbus 831
5600 AV Eindhoven
Route

Claassen Advocaten