Verdeling gemeenschap van goederen bij scheiding

Verdeling gemeenschap van goederen bij scheiding

Bent u voordat u trouwde niet bij de notaris geweest voor het maken van huwelijkse voorwaarden? En heeft u dat ook tijdens uw huwelijk niet gedaan? Dan bent u in gemeenschap van goederen getrouwd.

Besluit u te gaan scheiden?

Als u getrouwd bent vóór 1 januari 2018 geldt een algehele gemeenschap van goederen. Bent u na 1 januari 2018 getrouwd, dan geldt een beperkte gemeenschap van goederen.

Bij een echtscheiding wordt de gemeenschap van goederen ontbonden en moet deze in beginsel bij helfte worden verdeeld. Hoe de verdeling voor uw specifieke situatie eruit ziet, wordt bepaald tijdens de echtscheidingsprocedure.

Gratis kennismakingsgesprek

Nova

Het verschil van een algehele en beperkte gemeenschap van goederen

Algehele gemeenschap van goederen

Bij een algehele gemeenschap zijn in beginsel alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk. Dat geldt ook voor de bezittingen en schulden die u al had voordat u trouwde.

Beperkte gemeenschap van goederen

Bij een beperkte gemeenschap van goederen vallen uw eigen bezittingen en schulden die u had voordat u trouwde niet in de gemeenschap. Wat u al samen had aan bezittingen en schulden voordat u trouwde valt wel in de beperkte gemeenschap van goederen. Ook alles wat u tijdens het huwelijk verwerft aan bezittingen en de schulden die u tijdens het huwelijk aangaat, vallen in de gemeenschap van goederen.

Gratis kennismakingsgesprek

Verdeling gemeenschap van goederen bij scheiding

De hoofdregel en voorbeelden van uitzonderingen

Bij een gemeenschap van goederen behoort in beginsel al het aanwezige vermogen van de echtgenoten tot de huwelijksgemeenschap. Dit betekent dat het aan beide partners toekomt en dat het gelijk moet worden verdeeld.

Op deze hoofdregel zijn een paar uitzonderingen. Als één van de echtgenoten geld of spullen uit een erfenis heeft gekregen onder een uitsluitingsclausule dan vallen die niet in de gemeenschap. De uitsluitingsclausule moet in het testament staan van degene van wie u erft. Wat u uit de erfenis krijgt is in dat geval privé en hoeft niet verdeeld te worden.

Het kan ook zo zijn dat een echtgenoot een schenking onder uitsluiting heeft ontvangen. Als dat dit uitdrukkelijk door de schenker is bepaald, valt die schenking ook buiten de gemeenschap van goederen.

Alle gemeenschappelijke bezittingen en schulden moeten door de echtgenoten bij helfte worden verdeeld. Bij bezittingen en schulden valt te denken aan de woning, de inboedel en financiële zaken, zoals bankrekeningen en verzekeringen. Onder schulden vallen bijvoorbeeld de hypotheeklening, een persoonlijke lening of een studieschuld.

Wilt u meer weten over scheiden in gemeenschap van goederen?

Gaat u scheiden in gemeenschap van goederen en zoekt u een partij die u hierbij helpt? Laat u bijstaan door een ervaren echtscheidingsadvocaat van Claassen Advocaten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een eerlijk adviesgesprek.

Gratis kennismakingsgesprek

Wij stellen aan u voor

Onze gespecialiseerde advocaten

 

Charlotte van Beukering-MichielsenSacha Ruijs-Kreté

 

 

 

Annemarie BroersLaura Warbroek

Leg uw vraag aan ons voor

Wij geven binnen 1 werkdag reactie

Neem contact op

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag

08:45 -17:15

Bezoekadres

Vondellaan 12
5611 NX Eindhoven

Postbus 831
5600 AV Eindhoven
Route

Claassen Advocaten