Partneralimentatie berekenen
Als na het verbreken van de relatie blijkt dat u niet meer kunt rondkomen, is er een kans dat u in aanmerking komt voor partneralimentatie. Bij het bepalen van de hoogte van het alimentatiebedrag wordt rekening gehouden met uw levensstandaard van voorheen. Was de welstand voorheen hoog, dan zal de alimentatie ook hoger zijn dan wanneer de welstand lager was. Ook wordt er rekening gehouden met het levensonderhoud van eventuele kinderen. De kinderalimentatie gaat namelijk altijd voor op de partneralimentatie. Als er na het berekenen van de kinderalimentatie nog financiële ruimte over is, dan kan dit beschikbaar worden gemaakt voor de partner.
De ex-partners kunnen samen de hoogte van de alimentatie vaststellen. Een mediator of advocaat personen- en familierecht van Claassen Advocaten kan u helpen om dit te berekenen. Met de mediator of advocaat kunt u ook andere afspraken maken over de alimentatie zoals bijvoorbeeld afkoop van alimentatie. Het alimentatiebedrag wordt dan vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst bij de notaris of in het echtscheidingsconvenant. Het echtscheidingsconvenant dient u vervolgens samen met echtscheidingsverzoek in bij de rechter.
Komt u er samen niet uit? Ook niet met de hulp van de advocaat die de alimentatie met u doorneemt? Dan kan de rechter beslissen of er recht is op partneralimentatie en wat het alimentatiebedrag moet zijn. De rechter houdt bij de berekening onder andere rekening met het inkomen en de woonkosten. Uiteraard wordt er ook rekening gehouden met de draagkracht van de onderhoudsplichtige.
Ieder jaar vindt er een indexering plaats van het door de rechter vastgestelde alimentatiebedrag maar ook van afgesproken alimentatie. De alimentatie stijgt mee met de gemiddelde loonstijging.