Voor wie is een overlegscheiding aan te raden?
Hebben jullie:
- Eén of meerdere kinderen?
- Een eigen zaak?
- Meer dan € 25.000 aan bezittingen?
- Geen gelijkwaardig inkomen?
- Niet allebei dezelfde kennis over wat er speelt?
In dit geval is een overlegscheiding aan te raden.
Een overlegscheiding: wat is het nu precies?
Een scheiding is nooit leuk, maar de afhandeling ervan kan een groot verschil maken. Bij een overlegscheiding gaan twee mensen uit elkaar in goed overleg. Er worden bijeenkomsten gehouden waarbij beide partijen om de tafel gaan met als doel om tot een duurzame uitkomst te komen die voor beide partijen positief wordt ervaren. Tijdens die bijeenkomsten is er veel tijd om informatie uit te wisselen en eerlijk de wensen en verwachtingen naar elkaar uit te spreken. Alles draait om communicatie met elkaar en respect voor elkaar.
Tijdens de vergaderingen hebben beide personen een eigen specialist die hen bijstaat. Dit kan een advocaat of een mediator zijn. Daarnaast is er een coach aanwezig die het gehele proces objectief bekijkt en in goede banen leidt. Hierbij is er ruimte voor emoties. In het geval van een eigen zaak of kinderen kan er ook een financieel expert of een kindercoach aan tafel aanschuiven. Er is echter geen tussenkomst van een rechter.
Bij een overlegscheiding wordt er vooraf een schriftelijke overeenkomst getekend waarin staat dat alle teamleden zullen overleggen en niet zullen procederen. In die overeenkomst staat ook dat als u er niet uitkomt, de advocaten tijdens een eventuele juridische procedure die dan volgt de partners niet mogen bijstaan.