Koude uitsluiting
Bij koude uitsluiting bestaat er tussen twee partners geen gemeenschappelijk vermogen en zij zijn financieel niet aan elkaar verbonden. In het geval van koude uitsluiting houdt iedere partner strikt zijn eigen vermogen, ongeacht de manier en de datum waarop het vermogen verkregen is. Bij een echtscheiding hoeft er geen vermogen verdeeld of verrekend te worden tussen de ex-partners. Uitzondering hierop is bijvoorbeeld een huis, dat samen aangekocht is. In sommige gevallen kan er sprake zijn van vergoedingsrecht als één van de partners de andere partner heeft geholpen bij het verkrijgen van vermogen en bijvoorbeeld geld heeft gestoken in het huis dat op naam van de ander staat.
Bij een koude aansluiting wordt geen rekening gehouden met de rolverdeling ten tijde van het huwelijk, waardoor het voor kan komen dat één van de partners na de scheiding weinig of geen vermogen heeft. Bijvoorbeeld omdat hij of zij zich tijdens het huwelijk bezig hield met de verzorging van de kinderen of het huishouden.
Periodiek verrekenbeding
Bij een periodiek verrekenbeding zou er steeds na afloop van een periode door twee partners met elkaar afgerekend moeten worden. Bijvoorbeeld na een jaar. Wat er met elkaar afgerekend wordt, hangt af van de inhoud van de huwelijkse voorwaarden. Meestal is dat hetgeen er gespaard is van het inkomen dat verdiend is en niet nodig was voor de kosten van de huishouding.
In de huwelijkse voorwaarden is vastgelegd wat tot de inkomsten en de kosten van de huishouding behoort en wat onder inkomen moet worden verstaan. In de praktijk komt het vaak voor dat er geen uitvoering is gegeven aan de jaarlijkse verplichting te verrekenen. Als dat zo is, gaat de wet ervan uit dat al het aanwezige vermogen is gevormd uit wat er gespaard is. Als dat niet zo is, moet degene die zich daarop beroept dat bewijzen en bijvoorbeeld aantonen dat er geld is dat geschonken of geërfd is van ouders.
Finaal verrekenbeding
Het finaal verrekenbeding houdt in dat er in de huwelijkse voorwaarden een regeling opgenomen is waarbij het vermogen dat aan het einde van het huwelijk aanwezig is, verrekend wordt. Het huwelijk kan eindigen door het overlijden van een echtgenoot. Vaak komen we tegen dat er alleen dan finaal verrekend moet worden. Het huwelijk eindigt ook door echtscheiding en soms moet er ook dan finaal verrekend worden. Gedurende het huwelijk vindt geen verrekening plaats. Ieder behoudt zijn eigen vermogen dat hij bezat bij het aangaan van het huwelijk. Aan het einde van het huwelijk rekenen de partners met elkaar de waarde van ieders vermogen af, alsof er sprake is van een gemeenschap van goederen. Een misverstand is dat daardoor een gemeenschap van goederen ontstaat. Dat is niet zo. ieder behoudt zijn/haar vermogen maar moet de waarde daarvan afrekenen met de ander zodat ieder evenveel aan waarde heeft.
Deskundig advies bij de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden
Heeft u vragen over de (fiscale) gevolgen omtrent de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden? Wilt u weten hoe u om moet gaan met destijds overeengekomen voorwaarden die niet zijn nageleefd?
Het is belangrijk dat er een deskundige blik geworpen wordt op de specifieke huwelijkse voorwaarden die bij uw huwelijk afgesloten zijn. Iedere situatie en akte van huwelijkse voorwaarden is anders en daarmee ook de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden. De personen- en familierechtadvocaten bij Claassen Advocaten staan u graag deskundig bij in dit proces. Zij hebben veel ervaring bij het begeleiden van partijen bij het afwikkelen van huwelijkse voorwaarden en kunnen u daarom uitstekend helpen.
Gratis kennismakingsgesprek