Dat u over de inhoud van algemene voorwaarden niet kunt onderhandelen, betekent niet dat u als consument met lege handen staat als er een geschil ontstaat over een bepaalde bepaling in die algemene voorwaarden.
In 2024 neemt de consument juist een sterke positie in als het gaat om het betwisten van omstreden clausules in contracten en algemene voorwaarden. Volgens vaste rechtspraak wordt bij de beoordeling van dergelijke clausules in algemene voorwaarden door de rechter ambtshalve gekeken naar de ‘blauwe lijst’ van Richtlijn 93/13/EEG. Hierdoor moet de rechter, gezien de overeenkomst tussen een consument en een bedrijf, automatisch beoordelen of de betwiste clausule oneerlijk of onredelijk bezwarend is.
Bij de beantwoording van de vraag of een clausule oneerlijk is, wordt echter niet alleen gekeken naar het feit dat deze clausule op de indicatieve lijst van de Richtlijn staat. Anders dan bij de zwarte lijst van artikel 6:236 BW en de grijze lijst van artikel 6:237 BW, betekent vermelding op deze lijst niet automatisch dat de clausule als oneerlijk wordt beschouwd of vermoed wordt oneerlijk te zijn. Echter, het feit dat een clausule op de indicatieve lijst staat, is wel een belangrijk aspect waarop de rechter zijn beoordeling van de eerlijkheid van die clausule kan baseren. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan bedingen die tot doel of tot gevolg hebben:
- De wettelijke aansprakelijkheid van de verkoper uit te sluiten of te beperken, bij overlijden of lichamelijk letsel van de consument ten gevolge van ene doen of nalaten van deze verkoper;
- De verkoper toe te staan door de consument betaalde bedragen te behouden wanneer deze afziet van het sluiten of het uitvoeren van de overeenkomst, zonder erin te voorzien dat de consument een gelijkwaardig bedrag aan schadevergoeding mag verlangen van de verkoper wanneer deze zich terugtrekt, en;
- De consument die zijn verbintenissen niet nakomt, een onevenredig hoge schadevergoeding op te leggen.
Uiteraard gaat de indicatieve lijst verder.
Heeft u naar aanleiding van voorgaande al direct vragen naar de houdbaarheid van een clausule uit en set algemene voorwaarden? Neemt u dan gerust en vrijblijvend contact of met mijzelf of met een van mijn kantoorgenoten.