Alleen wijzigen van de achternaam
Het veranderen van een achternaam, verloopt meestal via Justis. Dat is onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat geldt ook voor de situatie dat je de achternaam van jouw kind wil veranderen. Hiervoor heb je niet per se een advocaat nodig. Dit kan wel aan te raden zijn, zodat deze je kan begeleiden en adviseren. Ook kan deze jou verder helpen op het moment dat jouw verzoek om jouw achternaam te mogen wijzigen, wordt afgewezen.
Wijzigen van achternaam èn gezag
Soms verloopt het wijzigen van de achternaam van een kind niet via Justis, maar via de rechtbank. Dat geldt bijvoorbeeld voor de situatie waarin je niet alleen de achternaam van je kind wil wijzigen, maar ook wil regelen dat iemand anders samen met jou het ouderlijk gezag krijgt. Dit heet gezamenlijk gezag. Gezamenlijk gezag betekent dat jullie samen de belangrijkste beslissingen in het leven van het kind nemen. Een voorbeeld daarvan is de beslissing naar welke school het kind gaat.
Als jij alleen het ouderlijk gezag hebt, dan kan je de rechtbank vragen om te beslissen dat jij samen met een ander het ouderlijk gezag krijgt. Dat kan alleen als die andere persoon het daarmee eens is. Ook moet deze andere persoon intensief contact hebben met het kind. Vaak gaat het hierbij om een nieuwe partner, maar dat hoeft niet.
Er wordt een verschil gemaakt tussen de situatie waarin het kind door een andere ouder is erkend (maar geen ouderlijk gezag heeft) en de situatie dat een kind niet is erkend door een andere ouder.
Van de eerste situatie is sprake als je kind vóór 1 januari 2023 werd geboren, de andere ouder het kind wel heeft erkend maar jullie geen gezag hebben geregeld. Hiervan is ook sprake wanneer jullie kind na 1 januari 2023 werd geboren, de andere ouder het kind wel heeft erkend maar jullie expliciet hebben aangegeven dat hij/zij/hen niet met het ouderlijk gezag belast zal worden.
Als het kind door de andere ouder is erkend, dan gelden er extra vereisten. Zo moet jij dan ten minste drie jaar alleen het ouderlijk gezag hebben gehad. De andere persoon (van wie jij wil dat deze samen met jou het ouderlijk gezag krijgt) moet het kind ten minste één jaar hebben verzorgd.
Als jullie voldoen aan de voorwaarden die gelden voor het verkrijgen van gezamenlijk gezag, dan kunnen jullie ook aan de rechtbank vragen om de achternaam van het kind te wijzigen. Deze kan worden veranderd naar die van jouzelf of die van de andere persoon die samen met jou het ouderlijk gezag krijgt. In mijn praktijk zie ik dit soort verzoeken bijvoorbeeld als een kind in het verleden door zijn/haar/hen biologische ouder is erkend, maar in de praktijk vervolgens is opgevoed door een andere persoon en geen contact heeft met zijn/haar/hen biologische ouder.
Als het kind twaalf jaar of ouder is en het niet eens is met het veranderen van zijn/haar/hen achternaam, dan wordt het verzoek meestal afgewezen. Het verzoek om de achternaam te wijzigen kan ook worden afgewezen als dit om een andere reden niet in zijn/haar/hen belang is.
Voor deze procedure heb je een advocaat nodig.
Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op.