Wie erft van een overledene?

Een testament is niet verplicht. Als er geen testament is, bepalen de regels van het Burgerlijk Wetboek wie de erfgenamen zijn en hoeveel zij erven.

Wie erft van een overledene?

De wet bepaalt in welke volgorde de erfgenamen worden opgeroepen. Na de echtgenoot of geregistreerd partner en kinderen volgen: ouders, broers en zussen. Daarna volgen grootouders en uiteindelijk overgrootouders.

Afwikkeling van de erfenis

Als er geen testament is, is er ook geen executeur. Een executeur wordt immers via een testament benoemd. Als er geen testament is, moeten de erfgenamen gezamenlijk de nalatenschap (erfenis) afwikkelen. Als er veel erfgenamen zijn kan dit onpraktisch zijn. Daarom wordt er geregeld gekozen om één erfgenaam (of een derde) een volmacht te geven voor de afwikkeling. Als één of meerdere erfgenamen de nalatenschap beneficiair hebben aanvaard, kan het zijn dat de nalatenschap vereffend moet worden. Hiervoor zijn aparte regels opgenomen in de wet. In beginsel zijn bij een vereffening de erfgenamen gezamenlijk vereffenaars.

Wettelijke verdeling

Bent u getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap en heeft u kinderen? Dan geldt de wettelijke verdeling. De langstlevende partner krijgt de volledige nalatenschap van de overledene. De kinderen krijgen een vordering in geld op deze langstlevende ouder of partner. De langstlevende ouder of partner hoeft deze vordering pas af te lossen als hij/zij overlijdt.

Heeft stieffamilie recht op een erfenis?

Stief- en pleegkinderen hebben volgens het wettelijk erfrecht geen recht op de erfenis. Een stief- en pleegkinderen tot erfgenaam maken kan alleen via een testament.

Was de overledene opnieuw getrouwd en hebben de kinderen dus een stiefouder? Ook dan geldt de wettelijke verdeling. De stiefouder hoeft de vorderingen van de kinderen van de overledene pas uit te keren, als hij/zij overlijdt. Als de stiefouder echter het gehele vermogen opmaakt, dan kan de vordering van de kinderen niet meer worden voldaan. De wet biedt in zo’n geval de mogelijkheden om de positie van de kinderen te versterken door middel van wilsrechten. Wilsrechten kunnen voorkomen dat goederen bij de stief familie terecht komen.

Kunnen samenwoners van elkaar erven?

Samenwonenden kunnen zonder testament niet van elkaar erven. Een samenlevingsovereenkomst is niet voldoende. In een samenlevingsovereenkomst kunt u regelen dat alle gezamenlijke bezittingen van de één naar de ander gaan bij overlijden. Maar bezittingen die enkel van de overledene zijn, behoren tot de nalatenschap van de overledene en komen dus toe aan zijn/haar erfgenamen. Is het de bedoeling dat de samenlevers wel van elkaar erven, dan zullen zij dit moeten opnemen in een testament.

Ik heb ruzie met de andere erfgenamen. Wat nu?

Heeft u vragen over de wettelijke verdeling, wilsrechten of hulp nodig bij de afwikkeling van een nalatenschap? Neem dan gerust contact op!

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten