Bij een scheiding dienen een aantal zaken geregeld te worden, waaronder de verdeling van bezittingen. Maar wat gebeurt er als er een huisdier bij betrokken is, zoals de hond? Wat gebeurt er als beide partijen de hond willen houden?
Dit soort vragen kunnen leiden tot spanningen en zelfs juridische procedures. In deze blog ga ik in op de situatie dat er een hond betrokken is bij een (echt)scheiding.
—————-
Naar wie gaat de hond na een echtscheiding?
Van wie is de hond?
Een hond is een zaak. Om te bepalen naar wie de hond gaat, is eerst belangrijk om vast te stellen van wie de hond is. Dat is afhankelijk van de vraag op welke manier de relatie is vormgegeven.
Samenlevers
Als je samenwoont en geen samenlevingscontract hebt opgesteld, dan is voor het bepalen van wie de hond is van belang aan wie de hond is geleverd en wie de houder daarvan is (bij wie de hond nu feitelijk verblijft). De feitelijke situatie is hierbij van belang. Daarbij kan een rol spelen wie contact heeft gehad met de fokker, wie het aankoopbedrag heeft voldaan, wie de hond is gaan ophalen bij de fokker en wiens naam staat genoteerd op het paspoort en/of verkooppapieren van de hond (bij rashonden dient de hond naar iemand te worden overgeschreven via de Raad van Beheer).
Als je samenwoont en wél een samenlevingsovereenkomst hebt opgesteld, dan is het raadzaam om na te gaan wat er daarin is beschreven ten aanzien zaken die zijn aangekocht gedurende de samenwoning. Daarbij kan ook een rol spelen of de hond vanuit de gezamenlijke bankrekening is aangekocht en wie die rekening voedt.
Gehuwd
Ben je gehuwd voor 1 januari 2018 en stelde je geen huwelijkse voorwaarden op, dan ben je gehuwd in algehele gemeenschap van goederen. De hond is dan van jullie samen. Ook als je deze al kocht voor het huwelijk. Daarop bestaan uitzonderingen.
Wanneer je na 1 januari 2018 huwde en geen huwelijkse voorwaarde opgesteld hebt, dan is van belang wanneer de hond is aangekocht en van welke middelen de hond is aangekocht.
- Als de hond voor het huwelijk is aangekocht, dan blijft deze van jou privé.
- Als de hond tijdens het huwelijk is aangekocht, maar voor meer dan de helft is aangekocht met jouw privémiddelen (bijv. spaargeld wat jij voor het huwelijk al had of inkomsten uit huur van een woning die van jou in privé is), dan is de hond van jou privé.
- Heb je een zaak uit privé verkocht en met de opbrengsten daarvan een nieuwe hond gekocht? Dan is deze hond van jou in privé.
- Als jij de hond hebt geërfd of als je deze geschonken hebt gekregen, dan is de hond in principe van jou privé.
- Als de hond is gekocht tijdens het huwelijk door middelen aan te wenden die van jullie samen zijn, dan is de hond van jullie samen.
Als je gehuwd bent op huwelijkse voorwaarden, dan vind je het antwoord op de vraag van wie de hond is, daarin terug.
Je hebt vastgesteld van wie de hond is, en dan?
Afhankelijk van de vraag van wie de hond is en afhankelijk van de situatie, zijn er meerdere mogelijkheden. Als de hond van jou is, dan zou je kunnen vragen om afgifte van de hond. Ook is het mogelijk om afspraken te maken over de hond en deze op te nemen in een convenant. Dat is een overeenkomst met afspraken over de afwikkeling van jullie (echt)scheiding.
Lukt het niet om tot afspraken te komen? Dan kan je het geschil hierover – afhankelijk van de situatie – voorleggen aan de rechter. Dat kan niet in alle gevallen.
Tips
Een persoonlijke tip van mij is om de juridische bril af te zetten en te kijken naar de gehele situatie. Mogelijk kom je tot de conclusie dat de hond van jou is, maar zijn jullie kinderen (die ook bij de andere ouder verblijven) gehecht aan de hond. De scheiding is voor kinderen in zijn algemeenheid al een moeilijke periode. Soms is de hond voor kinderen een steunfiguur. Je kan dan overwegen om af te spreken dat de hond met de kinderen meereist tussen beide huishoudens. Daarbij komt dat de hond mogelijk ook gehecht is aan de persoon die juridisch gezien niet zijn eigenaar is, maar die hem/haar wel een periode heeft verzorgd. De hond kan dat verschil immers niet maken.
Ook dan kun je overwegen om een afspraak te maken over de hond. Maak je een afspraak over de hond? Dan is het handig om op te nemen hoe jullie het gaan doen met de kosten van een dierenarts en/of verzekeringen. Wil je meer info over andere afspraken die handig zijn om in dat geval te maken? Neem dan gerust contact op met mijn kantoor.
Hoe voorkom je gesteggel over de hond?
Mijn kantoor kan je niet alleen van advies voorzien wanneer het leed al is geschied, maar juist ook advies geven over de vraag hoe je dit kunt voorkomen.
Iedere situatie is anders. Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen over de verdeling van een huisdier? Neem dan gerust contact op met mij.
Ook op andere plekken in het recht heeft de hond een bijzondere betekenis. In mijn volgende blog, zal ik het hebben over het vervallen van partneralimentatie. De hond kan daarbij een bijzondere rol vervullen.