Geld uitlenen, is dat wel zo verstandig?

Heb je wel eens snel geld moeten lenen aan vrienden of familie? Het komt vaak voor dat de terugbetaling goed gaat, maar wat als dat niet het geval is?

Geld uitlenen, is dat wel zo verstandig?

Een overeenkomst van geldlening is een afspraak waarbij iemand geld aan een andere partij leent (de uitlener) en die partij zich verbindt om hetzelfde bedrag terug te betalen (de lener). Hoewel zo’n afspraak mondeling kan worden gemaakt, is het toch verstandig om het schriftelijk vast te leggen.

Met een schriftelijke overeenkomst van geldlening kun je verschillende zaken direct regelen, zoals de deadline voor de terugbetaling van het geleende geld. Je kunt afspreken of het bedrag in één keer moet worden terugbetaald of in termijnen, en als het in termijnen is, hoeveel termijnen er zijn. Daarnaast kun je ook afspreken of er rente moet worden betaald en zo ja, hoeveel rente de lener verschuldigd is.

Partijen kunnen ook overeenkomen welke zekerheid de uitlener kan vragen voor de terugbetaling van de lening, zoals een pandrecht of een hypotheekrecht. Ze kunnen ook afspreken wie verantwoordelijk is voor de kosten als er niet wordt betaald en de uitlener het geleende geld via de rechter moet terugvorderen.

In de praktijk gebeurt het echter vaak dat er niets wordt geregeld tussen partijen of dat er niets op papier wordt vastgelegd, met name wat betreft de terugbetalingstermijnen of de verschuldigde rente. Wat gebeurt er dan in dergelijke gevallen?

Geld uitlenen voor onbepaalde tijd

Als er geen terugbetalingstermijn is afgesproken, wordt de geldlening beschouwd als een lening voor onbepaalde tijd. Volgens de wet moet de uitlener dan een schriftelijke mededeling aan de lener doen dat hij het geleende geld terug wil. Er moet een termijn van 6 weken in acht worden genomen voordat de uitlener daadwerkelijk aanspraak kan maken op terugbetaling. Als er na deze termijn van 6 weken niet wordt betaald, kan de uitlener ook aanspraak maken op buitengerechtelijke incassokosten.

Particulieren moeten onderling schriftelijke afspraken maken over de hoogte van de rente. Als dat niet gebeurt, is er geen rente verschuldigd. In alle andere gevallen moet er rente worden betaald, tenzij er is afgesproken (en schriftelijk is vastgelegd) dat er geen rente verschuldigd is. Als er is afgesproken dat er rente moet worden betaald, maar het bedrag niet is vastgelegd, geldt de wettelijke rente.

Lening voor onbepaalde tijd kan verjaren

Let op: zelfs een lening voor onbepaalde tijd kan verjaren. Volgens de wet verjaart een lening na een periode van 20 jaar vanaf de dag waarop terugbetaling voor het eerst mogelijk was. Deze verjaringstermijn kan echter worden gestuit door de lener schriftelijk te laten weten dat de uitlener nog steeds aanspraak maakt op terugbetaling van het geleende geld. Na de stuiting begint de verjaringstermijn van 20 jaar opnieuw.

Heb je vragen over geldlening, wanneer deze opeisbaar is en hoe terugbetaling werkt? Neem contact op met Claassen Advocaten.

 

Iedere woensdag

Kosteloos ontslagspreekuur

Voor werknemers

Iedere donderdag

Kosteloos scheidingsspreekuur

Voor iedereen

Het laatste nieuws direct ontvangen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen.

Aangesloten bij / partners

Nova
Claassen Advocaten